Правозахисники пояснили, як можна перевезти через адмінкордон з Кримом більш ніж 50 тисяч грн готівки

23 Січня 2022, 12:08

Правозахисники пояснили, яким чином можна перевезти через КПВВ на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом готівку на суму більшу ніж 50 тисяч грн.

Відповідну інфографіку з роз’ясненнями підготувала Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) в рамках Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Правозахисники нагадали, що людина може перевезти с собою через КПВВ на адмінкордоні до 50 тисяч гривень без будь яких пояснень щодо походження суми, або ж еквівалент цієї суми в іноземній валюті.

Однак, якщо сума перевищує цю суму, потрібно виконати наступні кроки:

  • Потрібно підготувати підтверджуючі документи щодо походження цих коштів;
  • Потрібно підготувати заяву щодо погодження переміщення цих коштів (2 примірники);
  • Потрібно надати пакет документів представнику координаційного центру, перебуваючи на КПВВ;
  • Вимагайте аби поставили відмітки щодо отримання заяви та додатків на неї (на вашому примірнику).

Детальніше про вищеперераховане читайте в інфографіці:

1 липня 2021 року Верховна Рада скасувала закон про вільну економічну зону «Крим», який дискримінував громадян України з Криму та дозволяв українським олігархам вести бізнес на окупованому півострові, незважаючи на західні кримські санкції. При цьому Україна кардинально змінила правила перевезення речей через адміністративний кордон із окупованим Кримом. Подробиці про це читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Нові правила: що можна вивезти з Криму».

Нагадаємо:

  • 7 грудня 2021 року набув чинності наказ Мінреінтеграції про переміщення товарів через КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом – одна особа може переміщувати не більше 100 тис. грн на добу. З окупованої території дозволяється ввозити не більше 75 кг товарів загальною вартістю до 10 тис. грн.
  • Мінреінтеграції визначається, чи визнавати документи, видані окупаційними кримськими банками на підтвердження походження коштів, які ввозяться з окупованого Криму на підконтрольну територію України.