На Херсонщині вперше запрацює урядова програма енергоефективності для громад на межі з тимчасово окупованими територіями

12 Січня 2022, 18:10

Цього року соціальна благодійна програма з відновлення добробуту мешканців і розвитку територіальних громад, які межують із тимчасово окупованими територіями України буде вперше поширена на Херсонську область.

Відповідне рішення озвучили на засіданні уряду 12 січня, повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції ТОТ України.

Цей проєкт, зокрема, передбачає встановлення малих сонячних електростанцій на дахах будинків та споруд; облаштування на базі фотоелектричних модулів освітлення пішохідних переходів та місць загального користування; забезпечення електричними транспортними засобами для перевезення пасажирів.

Як зазначили в міністерстві, завдяки розпорядженню уряду, упродовж 2022 року триватиме впровадження новітніх енергоефективних технологій на об’єктах соціальної інфраструктури та в сервісних зонах контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Це дозволить частково забезпечити громади джерелом автономного електроживлення та зменшити їх енергозалежність, сприятиме створенню нових робочих місць, створить умови для відновлення добробуту мешканців і розвитку територіальних громад.

Це спільний проєкт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

За офіційною інформацією, у 2021 році для реалізації соціальної благодійної програми було визначено 64 об’єкти, з яких 32 об’єкти розташовані у Луганській та 32 у Донецькій областях. Серед них 8 дитячих садків, 19 закладів освіти, 6 лікарських закладів, 12 об`єктів соціально-культурного призначення, 19 об’єктів інфраструктури.

У рамках цього ж проекту, у грудні 2021 року на Донеччині та Луганщині встановили 11 «розумних» зупинок громадського транспорту.