Громади – проти плати за розподіл газу власними трубами: У Рукшинській громаді продовжують судитися, у Генічеській – збирають підписи

17 Січня 2022, 22:29

ілюстраційна світлина, kosatka.media

Громади – проти плати за розподіл газу власними трубами: У Рукшинській громаді продовжують судитися, у Генічеській – збирають підписи під колективним зверненням до міськради.

У Рукшинській громаді Чернівецької області переконані, що громада не повинна платити за розподіл газу власними трубами. Довести це намагаються через суд, і хоча перший позов був відхилений, у сільській раді мають намір продовжити боротися за інтереси жителів громади.

Про це розповів заступник голови Рукшинської сільської ради Валерій Мариняк під час онлайн-дискусії медіа-центру IPC-Генічеськ.

«Такі питання мають вирішуватися на рівні держави, а не на рівні ініціативних груп чи влади на місцях. Нас так само обурює те, що це наш газ, газотранспортна система також наша, газ постачається нам по нашій газотранспортній мережі, яку так само люди побудували, як і у вас (у Генічеській громаді), за власні кошти, тому ми це питання підняли: чому люди повинні сплачувати за розподіл природного газу, якщо вони будували це за власні кошти?», – наголосив Валерій Мариняк.

Рукшинська сільська рада ухвалила відповідні рішення і виділила з бюджету кошти на інвентаризацію газотранспортної системи, прийняла її на баланс громади. Вартість газотранспортної системи склала більше 24 мільйонів гривень. Далі сільрада подала позов до суду про стягнення з оператора газорозподільної системи «Чернівцігаз» орендної плати за фактичне користування без належних на те правових підстав підвідними та розподільчими газопроводами та спорудами на них, що розміщенні у селах громади. Однак суд позов не задовольнив.

«Суд не задовольнив наше клопотання, мотивувавши це тим, що газотранспортна система має стратегічне значення, тому її неможливо здавати в оренду. Але виникає у нас зустрічне питання: якщо це стратегічний напрямок, газотранспортна система, то чому її віддали у приватні руки, свого час, грубо кажучи, продали? Тому у нас залишилися питання і надалі ми будемо відстоювати свої звернення, свої клопотання, інтереси жителів нашої громади у суді. На цьому ми не зупиняємось, будем далі працювати. Якби була підтримка на державному рівні, то нам би було легше, якщо би на законодавчому рівні ухвалювались би якісь закони. А так ми воюємо поки що самі, підтримки держави ми не відчуваємо», – зазначив посадовець Рукшинської сільради.

Під час судового процесу було озвучено, що 7 серпня 2020 року виконавчий комітет Рукшинської сільської ради Хотинського району Чернівецької області прийняв рішення № 31/08/2020 «Про повернення газорозподільних мереж громади у комунальну власність Рукшинської сільської ради». Підставою для прийняття вказаного рішення стали численні звернення громадян Рукшинської сільської ради про безпідставну плату за транспортування газу по газових трубах, що були придбані і встановлені за власні кошти користувачів газу.

19 лютого 2021 року Рукшинська сільська рада повернула на баланс сільради підвідні та розподільчі газопроводи та споруди на них, що розміщенні у селах Рукшинської територіальної громади, та фактично припинила цим рішенням права володіння, користування, розпорядження на правових підставах АТ «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» вказаними підвідними та розподільчими газопроводами та спорудами на них.

«Отже, починаючи з 19 лютого 2021 року, Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» без достатньої правової підстави при здійсненні господарської діяльності використовує належне позивачу майно – підвідні та розподільчі газопроводи та споруди на них, балансовою вартістю 24 101 791 гривень, що розміщенні у селах Рукшинської територіальної громади Дністровського району Чернівецької області.

Оскільки відповідач не є власником або постійним користувачем підвідних та розподільчих газопроводів та споруд на них, що розміщенні у селах Рукшинської територіальної громади, ніякі договори, визначені Кодексом газорозподільних систем, між Рукшинською сільською радою та Акціонерним товариством «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» починаючи з 19 лютого 2021 року не укладені, єдиною можливою формою здійснення плати за використання належного позивачу майна є орендна плата за користування майном.

Таким чином, предметом позову, з яким Рукшинська сільська рада Дністровського району Чернівецької області звертається до суду, є стягнення з відповідача, як єдиного оператора ГРМ на території Чернівецької області, безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування без належних на те правових підстав підвідними та розподільчими газопроводами та спорудами на них, що розміщенні у селах Рукшинської територіальної громади Дністровського району Чернівецької області», – йдеться у судовому позові.

Як повідомлялось раніше, у Генічеську триває збір підписів під колективним зверненням до депутатів Генічеської міської ради та голови громади: місцеві жителі закликають можновладців створити комунальне підприємство «Генічеськ-газ-наш», яке б взяло на баланс газові труби, що свого часу прокладалися за кошти населення, та належать громаді.

Зокрема, у зверненні зазначаються наступні вимоги:

«Скликати комісію зі створення комунального підприємства «Генічеськ-газ-наш».

На період до створення комунального підприємства доручити комісії провести інвентаризацію та експертно-грошову оцінку цих мереж, для визначення розміру та оцінити реальну вартість газопроводів на території громади й правильно їх оформити на своєму балансі.

На період до створення комунального підприємства звернутися до АТ «Херсонгаз» задля отримання грошової компенсації за час фактичного користування комунальним майном громади, а також оренди землі, що була відведена під користування для обслуговування газових мереж.

Провести експертизу якості газу, що отримують абоненти Генічеської громади.

Після отримання результатів експертизи із визначення якості газу, звернутися до НКРЕКП з вимогою зробити перерахунок тарифу на послуги розподілу природного газу з врахуванням того, що Стрілкове газородовище не входить до єдиної газотранспортної системи України та розташоване на території громади, а також те, що газопровід є власністю громади», – йдеться у документі.

Раніше Генічеський міський голова Олександр Тулупов розповідав про плани створити комунальне підприємство “Генічеськ-газ-наш”. Він акцентував на необхідності вивчити питання, у кого на балансі газові мережі, та чи можливо їх взяти на баланс громади. Також планували актуалізувати питання ренти за видобуток газу, що має надходити у бюджет громади.

Однак минулого року Генічеські депутати надали згоду акціонерному товариству «Херсонгаз» на прокладання (будівництво) газопроводу високого тиску другої категорії на землях комунальної власності.

Протягом останніх років під час опалювального сезону виникають перебої із газопостачанням.

Газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.

Чиновники різних рівнів заявляли, що радикально ситуацію може будівництво до Геніческа гілки газопроводу від розподільчої станції в Асканії-Нова.