Чому загальмував проєкт будівництва газопроводу Стрілкове-Асканія-Нова

27 Січня 2022, 23:30

Вже другий рік поспіль проєкт будівництва газопроводу Стрілкове-Асканія-Нова не може отримати оцінку впливу на навколишнє середовище. В обласній адміністрації припускають, ця затримка пов’язана із тим, що по його маршруту є заповідні асканійські землі.

Про це розповів в.о. директора департаменту розвитку територій ХОДА Іван Чорний, який акцентував на необхідності будівництва такого газопроводу.

«Для нас це ще чому важливо, щоб ви зрозуміли: цей газопровід буде проходити по тій частині Херсонської області, яка не газифікована, це дасть поштовх газифікації Новотроїцький район, Генічеський, це дасть поштовх газифікації, а, відповідно і розвитку, покращення житлових умов населення», – наголосив посадовець.

За його словами, будівництво такого газопроводу надасть можливість більш ефективно використовувати можливості газового родовища на Арабатській Стрілці, а також вирішить проблемні питання з газопостачанням у Генічеській громаді та забезпечить подальшу газифікацію населених пунктів Херсонщини.

У свою чергу, Генічеський міський голова Олександр Тулупов також висловився щодо необхідності будівництва такого газопроводу.

Як повідомлялось, питання побудови газопроводу Генічеськ–Новоолексіївка–Асканія-Нова перебуває на порядку денному ще з 2015 року. Газопровід дозволить запустити декілька переробних виробництв та газифікувати селище Новотроїцьке, де приблизно 9 тисяч потенційних абонентів очікують на під’єднання до газових мереж.

Вартість зведення газогону Генічеськ–Новоолексіївка–Асканія-Нова довжиною майже 90 км становить 650 млн грн. Профінансувати проєкт планують із державного та місцевих бюджетів.

Минулого року Іван Чорний завіряв, що цей проєкт для обласної влади є пріоритетним.

Питання побудови газопроводу обговорювали на Форумі «Південна стратегія розвитку», що проходив у 2021 році на Арабатській Стрілці.

Стрілкове газове родовище знаходиться на  території Генічеського району, в акваторії Азовського моря. Воно належить до Азовсько-Березанської нафтогазоносної області Південного нафтогазоносного регіону України та розташоване в північній частині Арабатської стрілки за 44 км від м. Генічеськ.