Очільник ХОДА Лагута отримав протокол за порушення мовного законодавства у Генічеську

06 Січня 2022, 12:40

Херсонську обласну державну адміністрацію викрили у порушенні мовного законодавства. Мовний омбудсмен склав відповідні акт і протокол.

Про це пише видання “Новий день”.

“На підставі наказу уповноваженого від 18 листопада 2021 року №198-дк здійснено державний контроль за застосуванням державної мови Херсонською ОДА. Встановлено факт порушення нею ч. 1 ст. 12 вказаного закону, про що складено акт і протокол”, — зазначив виданню уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Приводом для перевірки стало порушення закону про державну мову головою ХОДА Геннадієм Лагутою під час свого візиту до Генічеська 12 листопада 2021 року. На зустрічі в адмінбудівлі Генічеської райради він відмовився говорити українською і перейшов на російську. Тим самим посадовець порушив Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Як повідомлялось, голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута провів зустріч з керівництвом територіальних громад Генічеського району російською мовою. Зустріч на офіційних ресурсах не анонсували і представникам місцевих ЗМІ не повідомляли.

Нагадаємо, згідно законодавства голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який 16 липня того ж року набрав чинності. Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу – і до освіти.