Громади на Херсонщині неактивно користуються субвенцією на житло для переселенців, – посадовець МінТОТ

06 Січня 2022, 11:32

Денис Чистіков

Територіальні громади на Херсонщині неактивно користуються субвенцію на житло переселенцям. Субвенція передбачає співфінансування 30% з місцевого бюджету та 70% із державного бюджету для надання житла у тимчасове користування внутрішньо переміщених осіб.

Таку думку висловив сайту IPC-Генічеськ завідувач сектору в Херсонській області Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Денис Чистіков.

«Щоквартально надсилаємо кожній територіальним громадам в Херсонській області  інформацію, що є така можливість, і навіть з посиланням, що ми можемо надати консультативну допомогу щодо оформлення та отримання цих коштів. Але, на жаль, більшість громад не вважає членами своєї громади внутрішньо переміщених осіб, тому це не є їхнім першочерговим завданням – забезпечити їх житлом, але ми ведемо в цьому напрямку роботу», – сказав Денис Чистіков.

Крім того, за його словами, у Херсонській громаді придбали лише одну квартиру для переселенців, хоч за державною субвенцією замовляли кошти на 17.

За даними посадовця, така ситуація могла скластися через різницю реальної ціни на житло та передбачених Кабміном розрахунках. Оскільки ціна квадратного метру в обласному центрі є вищою, ніж у передбачених на співфінансування розрахунках, то при придбанні квартири місцевий бюджет має виділити 50, замість 30%.

При цьому неосвоєні кошти за субвенцією, громада може витратити вже в 2022 році.

«А в територіальних громадах вартість квартир менша, тож вони могли би скористатись цією програмою, але наразі поки такої ініціативи від громад не бачимо», – висловився він.

Також Денис Чистіков розповів, що умови надання субвенції можуть переглянути, адже у Кабміні розглядають варіант зменшити навантаження на територіальні громади і зробити 90 на 10 відсотків.

Як повідомлялось, лише три громади в Херсонській області отримали кошти за субвенцією державного бюджету на житло для переселенців.

Із повним переліком громад, які отримали субвенцію з державного бюджету, можна ознайомитися за посиланням.