Активісти вимагають, щоб депутати і міський голова зайнялись газовим питанням у Генічеській громаді (відео)

18 Січня 2022, 10:34

Місцеві активісти закликають, щоб депутати Генічеської місьої ради та особисто міський голова Олександр Тулупов почали займатися газовим питанням у громаді.

На цьому наголосив юрисконсульт Сергій Шликов під час онлайн-дискусії медіа-центру IPC-Генічеськ.

«У Рукшинській громаді, як ми побачимо, цими питаннями займається безпосередньо орган місцевого самоврядування. Не просто люди. У Генічеській громаді депутати повинні займатися цими питаннями. І перш за все, Тулупов як голова громади зобов’язаний займатися цими питаннями. Нас обманюють, нас обкрадають, залізли по самі лікті в наші кишені, вигрібають у нас останнє, нічого не роблять! Вони (газорозподільна компанія) просто відбирають у нас гроші. Це шахрайство найвищого пілотажу. Настав час збирати підписи не по газу, а вже щоб звернутися до ДБР, щоб Мелітопольське ДБР відкрило кримінальне провадження щодо цих шахраїв, які незаконно займаються поборами населення Генічеської громади», – переконаний генічанин.

Він звернув увагу, що на відміну від Рукшинської громади Чернівецької області, сільрада якої судиться через розподіл газу власними трубами (які свого часу прокладали за кошти кооперативів, місцевого населення), газотранспортна мережа в Генічеській громаді не приєднана до єдиної газотранспортної системи України, газородивище розташоване на території самої громади. Газопровід є власністю громади, а не газорозподільних компаній.

«У нас автономна система, газородовище Стрілкове, ми не приєднані до єдиної газотранспортної системи України. Оператор «Херсонгаз» до труб, до нашого газопроводу жодного відношення не має, крім однієї позиції, що міськрада передала на баланс ці труби без передачі права власності. Оператору ми свої труби не передавали. Виходить, вони качають гроші, обкрадають людей. Чиста крадіжка та шахрайство вищої гільдії, бо «Херсонгаз» не має жодного стосунку до газопроводу Стрілкове-Генічеськ і жодним розподілом вони не займаються. До поняття розподілу газу входить не тільки транспортування газу, але і його  показники газу, вони ж ці питання що неспроможні вирішувати, бо ми не приєднані до єдиної газотранспортної системи. Ми громада, в особі простих громадян, зобов’язані змусити наших депутатів, ми їх обирали, вони зобов’язані працювати, ухвалювати рішення», – наголосив Сергій Шликов.

Як повідомлялось, під час онлайн-дискусії медіа-центру IPC-Генічеськ заступник голови Рукшинської сільської ради Чернівецької області Валерій Мариняк розповів про досвід своєї громади щодо газового питання.

Так, у Рукшинській ОТГ переконані, що громада не повинна платити за розподіл газу власними трубами. Довести це намагаються через суд, і хоча перший позов був відхилений, у сільській раді мають намір продовжити боротися за інтереси жителів громади.

Тим часом у Генічеську триває збір підписів під колективним зверненням до депутатів Генічеської міської ради та голови громади: місцеві жителі закликають можновладців створити комунальне підприємство «Генічеськ-газ-наш», яке б взяло на баланс газові труби, що свого часу прокладалися за кошти населення, та належать громаді.

Раніше Генічеський міський голова Олександр Тулупов розповідав про плани створити комунальне підприємство “Генічеськ-газ-наш”. Він акцентував на необхідності вивчити питання, у кого на балансі газові мережі, та чи можливо їх взяти на баланс громади. Також планували актуалізувати питання ренти за видобуток газу, що має надходити у бюджет громади.

Однак минулого року Генічеські депутати надали згоду акціонерному товариству «Херсонгаз» на прокладання (будівництво) газопроводу високого тиску другої категорії на землях комунальної власності.

Протягом останніх років під час опалювального сезону виникають перебої із газопостачанням.

Газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.

Чиновники різних рівнів заявляли, що радикально ситуацію може будівництво до Геніческа гілки газопроводу від розподільчої станції в Асканії-Нова.