Які вакцини від COVID-19 доступні кримчанам на адмінмежі

02 Грудня 2021, 16:11

Фото: UNICEF.

У пунктах пропуску «Чонгар» та «Каланчак» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом 1 грудня почали вакцинувати від COVID-19. У пунктах є вакцини Pfizer, Moderna та Coronavac.

Як повідомляють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, вакцинацію у пунктах пропуску проводять мешканцям Криму та Севастополя, передає Центр журналістських розслідувань.

З понеділка по п’ятницю з 09.00 до 15.00 працюватимуть мобільні бригади у складі 1 лікаря та медичної сестри.

«Вакцинація на КПВВ – це було одне з пріоритетних завдань, яке ми змогли оперативно вирішити спільно з Херсонською ОДА. Тепер кримчани матимуть змогу отримати якісні медичні послуги прямо на КПВВ. Це значно полегшить процес перетину адмінкордону АР Крим та Севастополя з Херсонською областю», – сказала голова Мінреінтеграції міністерства Ірина Верещук.

22 березня 2021 року Кабмін України вніс зміни у порядок пропуску осіб через КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом та лінії розмежування на Донбасі. Без самоізоляції будуть пропускати громадян України, які хочуть вакцинуватись від COVID-19 на підконтрольній уряду території і мають запрошення на вакцинацію.

Як повідомлялося, у перспективі біля КПВВ на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом має з’явитися транспорт, що доставлятиме подорожуючих до населених пунктів Херсонської області і в зворотному напрямку. При цьому напівлегальних приватних перевізників замінять на державний, значно дешевший транспорт. Для підвозу громадян до самої адмінмежі використовуватимуть електромобілі.

Також читайте матеріал ЦЗР Нова мітла: Ірина Верещук і КПВВ на межі з Кримом

До кінця поточного року ДП «Реінтеграція та відновлення» має прийняти на баланс КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом. Відповідні домовленості вже досягнуто між Мінреінтеграції та Укрзалізницею, що є балансоутримувачем цього об’єкту.

Нагадаємо:

  • У серпні 2021 року монітори омбудсмена України відзначали, що у КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом влада ще має вирішити низку важливих питань, зокрема, організувати автобусне сполучення з Херсоном, Генічеськом та Новоолексіївкою, а також цілодобове тестування на COVID-19, аби спростити перетин адмінмежі для громадян.