В Україні стартував проєкт «єПідтримка». У Мінцифрі розповіли, на що українці найчастіше витрачають «ковідну» тисячу

20 Грудня 2021, 14:00

Фото: Поліція Херсонської області.

В Україні 19 грудня офіційно стартував проєкт «єПідтримка» у додатку «Дія», який передбачає виплату тисячі гривень за щеплення проти коронавірусу. Тиждень тому його запустили у тестовому режимі. За цей час послугою «єПідтримка» скористались 3 мільйони українців, які найчастіше витрачають отримані кошти на книги.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму telegram-каналі, передає .

«Офіційно запустили проєкт єПідтримка в застосунку Дія. Уперше у світі технічно реалізується подібна інноваційна послуга. Тиждень тому ми запустили пілот, на який зареєструвалися більше 4,5 млн українців. В банках відкрили вже 4,1 млн спеціальних карток. 2,7 млн українців вже подали свої заявки на виплати», – написав Федоров.

Він додав, що вже понад 3 млн українців успішно скористалися послугою «єПідтримка».

«Більшість із них уже отримали гроші (Монобанк, Альфа-банк та А-банк почали платити раніше), клієнти інших банків, які приєдналися до проекту, отримають протягом 10 днів. За кількістю витрачених грошей лідери категорій: 1. Книжки. 2. Кінотеатри (показник практично такий самий як і у книг). 3. Залізничний транспорт», – додав міністр.

Він також нагадав, як подати заявку, щоб отримати гроші.

Спершу треба оформити спеціальну картку «єПідтримка» в одному з банків партнерів. Далі треба авторизуватися в «Дії» та вибрати там послугу «єПідтримка».

При цьому треба не забути оновити «Дію». Після цього – вибрати для виплати картку «єПідтримка» і очікувати на надходження коштів.

Федоров також вказав, хто має право отримати «ковідну» тисячу.

«Ви повинні бути повністю вакциновані та мати «зелений» COVID-сертифікат у додатку «Дія». А також бути громадянином України віком від 18 років. Щоб отримати виплату 2021 року, необхідно подати заявку з 19 по 29 грудня. Гроші можна витратити на книги, спортзали, квитки в кіно, театр, музеї, концерти або поїздки всередині України. Ви отримуєте гроші на 4 місяці. Якщо за цей час ви їх не витратите, рахунок закриють. Люди віком від 60 років зможуть використати тисячу гривень за вакцинацію проти коронавірусу на соціальні потреби, зокрема на купівлю ліків», – написав він.

Також міністр наголосив, що розраховуватися можна буде онлайн та офлайн, але лише у вказаних категоріях українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть COVID-тисячу в разі оплати карткою за допомогою МСС-кодів.

Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрямок бізнесу. У разі оплати карткою «єПідтримка» він повинен збігатися з одним із кодів, зазначених у постанові.

Витратити гроші на категорії товарів та послуг, яких немає у переліку, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо.

«Програма реалізується лише в додатку «Дія», тому не ведіться на шахраїв. Кіберполіція відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати», – зазначив Федоров.

Нагадаємо:

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з 1 січня громадяни віком понад 60 років зможуть скористатися програмою «єПідтримка» та витратити отриману тисячу гривень, зокрема, на купівлю ліків.
  • 8 млрд грн на надання «допомоги» на програму «єПідтримка» виділила Верховна Рада, в рамках якої повністю вакцинованим від COVID-19 українцям виплатять по 1 тисячі гривень.