Уряд спростив правила перетину КПВВ: скасовується додаток Вдома та самоізоляція

30 Грудня 2021, 22:19

З 30 грудня 2021 року при перетині контрольно-пропускних пунктів (КПВВ) не потрібно буде встановлювати додаток «Вдома» та проходити обов’язкову самоізоляцію.

Про це повідомила віцепремʼєр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, передає Центр журналістських розслідувань.

«Переселенцям не потрібно буде обов’язково мати смартфони для встановлення спеціального додатка. Треба лише зробити безкоштовне тестування на КПВВ «Станиця Луганська» чи на Чонгарі чи Каланчаку», – сказала вона.

Раніше Верещук анонсувала це рішення, яке особливо актуальне для людей похилого віку та громадян з дітьми. Тим більше, що для цього потрібний смартфон, який є не у всіх. Цю ініціативу підтримали президент та прем’єр-міністр України.

Благодійний фонд «Право на захист» у моніторинговому звіті «Перетин лінії розмежування через КПВВ» за листопад зазначив, що встановлення додатка «Вдома» залишається гострою проблемою для жителів непідконтрольних територій Донбасу, що перетинають КПВВ, особливо для людей віком 60+ захворюваннями.

За даними правозахисників, у листопаді тестування на COVID-19 пройшли 737 осіб (55%) на КПВВ «Новотроїцьке» та 2 312 осіб (14%) на КПВВ «Станиця Луганська». Усі протестовані не могли встановити програму «Вдома» на свої телефони.

Нагадаємо:

  • З жовтня 2021 року невакциновані жителі ОРДЛО мають перетинати КПВВ на лінії розмежування за новими правилами – потрібно встановити додаток «Вдома». Для реєстрації в додатку слід зазначити такі дані: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності); серія та/або номер паспорта; місце самоізоляції; номер телефону. Після цього протягом 72 годин людина має зробити ПЛР або антиген тест. Додаток має підтягнути негативний результат. Тест обов’язково має бути зроблений у лабораторії, що верифікована МОЗ України. Після цього програму можна видалити. У разі позитивного результату слід зателефонувати своєму сімейному лікарю.
  • Правозахисники нагадали правила оформлення дозволів на в’їзд до тимчасово окупованих територій Донбасу через КПВВ на лінії розмежування, які з 28 березня 2019 року видаються без обмеження терміну дії.
  • Правозахисник звернув увагу громадян, що у дозволу на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, який видає СБУ, є визначений термін дії, хоча пропуск і називають «безстроковим».