У Верхньорогачицькій громаді працюють над інфраструктурним розвитком малих сіл

23 Грудня 2021, 11:51

У Верхньорогачицькій селищній територіальній громаді ремонтують стару сільську шкільну їдальню, створюють безбар’єрний простір, ремонтують приймальне відділення лікарні.

“Масштабні зміни – на користь добробуту громади! Верхньорогачицька селищна територіальна громада – член Асоціація міст України на Херсонщині вже за перший рік роботи після адміністративно-територіальної реформи в статусі об’єднаної встигла наростити свій потенціал та подбати про інфраструктурний розвиток як адміністративного центру, так і малих сіл. Практично кожен день для громади наповнений перетвореннями, котрі можна відчути на дотик у різних сферах життєдіяльності”, – наголосили у Херсонському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Наразі тут завершують капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Ушкальського закладу повної загальної середньої освіти. Завдяки чому в сільській школі вже найближчим часом запрацюють сучасні та комфортні харчоблок та їдальня. Наразі в закладі освіти вже завершують ремонт приміщень, встановлюють сучасне обладнання.
Крім того, замінять столи та стільці в обідній залі. Закуплено новий інвентар та столове начиння для приготування страв, посуд та прибори для роздачі та споживання готових обідів. Внаслідок глобальних перетворень стара сільська шкільна їдальня перетворюється на справді сучасну зону харчування учнів, відпочинку та комфорту для здобувачів освіти Ушкальського старостинського округу.
Працюють у Верхньорогачицькій громаді й про усунення бар’єрів для здобуття освіти учнів із особливими освітніми потребами, організації для них безпечного інклюзивного освітнього середовища. Тому в громаді подбали про облаштування вільних доступів до закладів освіти осіб із інвалідністю та інших маломобільних груп. Наразі облаштовують пандусом Верхньорогачицький опорний заклад повної загальної середньої освіти. Загальна вартість конструкції – понад 50 тис. гривень із коштів місцевого бюджету. Наступними облаштують пандусами Верхньорогачицький, Первомаївський та Ушкальський заклади повної загальної середньої освіти.
Крім того, триває ремонт приймального відділення Верхньорогачицької лікарні. Верхньорогачицький селищний голова Світлана Коротун разом із заступником Дмитром Безрідним тримають на контролі хід ремонту приймального відділення, адже охорона здоров’я є пріоритетом для громади, в тому числі в складних та непередбачуваних умовах пандемії.
Уже виконано роботи з облаштування стелі в коридорі та холі відділення. Встановлено каркаси підвісних стель та укладено стельові плити «Армстронг». Проводяться будівельно-оздоблювальні роботи в медичних кабінетах. Триває облицювання поверхонь стін та підлоги в оглядових кабінетах, підведення холодної та гарячої води. В оновленому приймальному відділенні все продумано до найменших деталей із врахуванням потреб та реалій сьогодення. Так, враховуючи ризики, пов’язані з пандемією СOVID-19, передбачено розподіл потоків пацієнтів. Є окремий вхід для пацієнтів з ознаками інфекційної хвороби та ізолятор з усіма необхідними комунікаціями для тимчасового перебування хворого.
Крім того, медичні заклади громади покращують свою матеріально-технічну базу. Створюються умови й для запровадження телемедицини. Громада отримала обладнання в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги на умовах співфінансування з громадою для амбулаторії Центру ПМСД Верхньорогачицької селищної ради.
Разом з тим на вулиці в селищі Верхній Рогачик розпочали капітальний ремонт проїзної частини загальною довжиною майже кілометр.
Капітальним ремонтом передбачається відновлення покриття проїзної частини шляхом видалення зношеного асфальтобетонного покриття, планування та вирівнювання щебеневої основи та улаштування шару нового асфальтобетонного покриття. Наразі підрядником розпочато роботи з планування дороги автогрейдером, завезено необхідні матеріали та проводиться вирівнювання щебеневої основи проїзної частини дороги.
Як повідомили у селищній раді, у Верхньорогачицькій громаді оновлюють шкільні їдальні та харчоблоки. У їдальні та харчоблоки шкіл Верхньорогачицької громади закуплено посуд та кухонну техніку на 73200 гривень.

Це, зокрема, комплекти тарілок та чашки, ложки та виделки, різні за об’ємом каструлі, сковорідки, а також чекаємо на доставку овочерізок та блендерів.
Крім того, для харчоблоку Самійлівського закладу повної загальної середньої освіти придбали новенький холодильник. Його вартість становить 6000 гривень.