Скільки грошей та які речі можна везти з собою через адмінмежу з Кримом

03 Грудня 2021, 17:34

Громадська приймальня УГСПЛ з питань Криму роз’яснила, скільки грошей та які речі можна везти з собою через адмінмежу з Кримом.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, правозахисники відповіли на низку популярних питань:

Чому всі зараз тільки й те роблять, що кажуть про нововведення, але ніяких нормативних підтверджень цих нововведень немає?

21 листопада набрав чинності Закон про скасування Вільної Економічної зони Крим, наслідком якого стало і скасування митного контролю на КПВВ. Станом на сьогодні немає визначеного переліку і обсягів обмежених або заборонених через адміністративну межу товарів. А отже, немає і ніяких обмежень щодо того, що можна везти. Звісно, окрім речей, обіг яких є обмеженим на материковій частині України.

То тепер так буде завжди? Чи та інформація, яка зараз поширюється у мережі є дійсним проєктом нових обмежень та заборон?

У мережі є дуже багато різної інформації, але поки вона має дуже мало спільного з реальністю. Часто це просто копіювання тексту тих обмежень, які працюють на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Однак, цей порядок не поширюється на Крим.

Для того, щоб з’ясувати, якою є ситуація насправді, ми звернулись до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з офіційним запитом про проєкт наказу, який би визначив новий перелік і обсяги обмежень та заборон щодо переміщення товарів. У відповіді вказано, що відповідний наказ був затверджений 23 листопада та поданий для державної реєстрації до Міністерства юстиції. Тож наразі він не набув чинності, і це стане можливим не раніше 7 грудня.

Які обмеження та заборони почнуть діяти після набуття чинності цього Наказу?

Не можна вивозити з території Криму готівкові кошти в еквіваленті не більше 100 тисяч гривень без підтвердження їх походження. Якщо сума становить більше, ніж 100 тисяч гривень, треба надати документ, або інші відомості, які б прямо чи опосередковано підтверджували походження цих коштів. Для переміщення на тимчасово окуповану територію Криму немає обмежень щодо об’єму ручної поклажі та багажу. Для переміщення на територію, підконтрольну уряду України — вартість товарів не має бути більш ніж 10 тисяч гривень. Їхня вага не має перевищувати 75 кг на одну особу. З них харчові продукти — не більше 2 кг одного найменування, та непродовольчі продукти — не більше 2 одиниць кожного найменування.

У разі переїзду з Криму дозволяється вивезення всіх особистих речей та майна, які на розсуд особи необхідні для облаштування на новому місці, включаючи меблі, побутову техніку, інші предмети домашнього вжитку.

Як часто можна буде перетинати адмінмежу?

Для переміщення особою готівки, ручної поклажі (крім особистих речей) та супроводжувального багажу — не частіше одного разу на добу в одному напрямку.

Немає обмеження у кількості перетинів для переміщення з особистими речима.

Які речі підпадають в категорію особистих речей?

Під особистими речима розуміються нові та вживані товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб людини. Вони переміщуються у ручній поклажі або багажі та не призначені для підприємницької діяльності. Перелік речей, які можуть вважатись особистими речима.

З текстом Наказу «Про затвердження переліку і обсягів (вартості/ваги/кількості) обмежених або заборонених товарів» можна ознайомитись за лінком.

Нагадуємо, що хоч указ і є затверджений, але ще не набув чинності, адже не пройшов державну реєстрацію та не є опублікований.

У представництві президента України в АРК пояснили, які зміни чекають на громадян при перетині адмінкордону з тимчасово окупованим Кримом після того як 21 листопада втратив чинність закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Зокрема, на КПВВ більше не буде працівників митної служби.

Подробиці про те, чому закон про ВЕЗ «Крим» мав бути скасований, як відновити права кримчан, ним порушені, та якими мають бути економчні відносини з окупованим Кримом, читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань: 

«ВЕЗ «Крим»: чи перегорнемо сторінку»

«Скасування ВЕЗ «Крим». Що натомість?» 

«Без ВЕЗ: Особливості економічних відносин з окупованих Кримом».

Нагадаємо:

  • 21 листопада 2021 року втратив чинність закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» який Верховна Рада ухвалила 1 липня. Він дозволяв роботу українського бізнесу в окупованому Криму, що суперечило режиму санкцій США і ЄС, введених у відповідь на спробу Росії приєднати український півострів, та дискримінував громадян України в Криму, наділивши їх статусом нерезидентів.