Пташиний грип гуляє по Херсонщині: Генічеський район у зоні ризику

16 Грудня 2021, 10:36

Генічеський район Херсонської області визначили зоною ризику можливого виникнення спалахів високопатогенного грипу птиці.

Відповідне рішення ухвалила Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Херсонській обласній та Скадовській районній державних адміністраціях, йдеться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Нещодавно в особистому сільському господарстві с. Геройське Чулаківської громади у домашніх гусей виявили пташиний грип. За результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання.
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху грипу птиці в епізоотичному осередку проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній та Скадовській районній державних адміністраціях. Рішенням комісій затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в себе зонування, стемпінг-аут та дезінфекцію.
Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої увійшло с. Геройське Чулаківської ОТГ Скадовського району Херсонської області.
Визначено зону спостереження (нагляду) радіусом 10 км від епізоотичного осередку, до якої увійшла територія Чорноморського біосферного заповідника НАН України Скадовського району Херсонської області та с. Василівка Очаківської МТГ Миколаївського району Миколаївської області.
Зоною ризику щодо можливого виникнення спалахів високопатогенного грипу птиці визначено територію Херсонського, Каховського, Скадовського та Генічеського районів Херсонської області в їх адміністративних межах.
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в приватних господарствах за посиланням.
Як повідомлялось, у березні цього року в Генічеському районі запроваджували карантин щодо високо патогенного грипу птиці.