На Херсонщині посилять роботу COVID-патрулів

07 Грудня 2021, 15:15

На Херсонщині посилять роботу COVID-патрулів для того, щоб зберегти показники “жовтої” карантинної зони, до якої з 6 грудня належить область.

Про це розповів під час брифінгу заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко.

За його словами, наразі в лікарнях області заповнені 29% місць для пацієнтів з COVID-19. На стаціонарному лікуванні перебувають 728 таких пацієнтів, з яких 182 – з підозрою на хворобу, інші – з підтвердженим діагнозом.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області, за минулий тиждень поліцейські виявили понад півтисячі порушень карантинних обмежень на Херсонщині.

За минулий тиждень правоохоронці перевірили близько 7 тисяч суб’єктів господарювання, серед яких пасажирський транспорт, торгівельно-розважальні центри, заклади громадського харчування, промислової торгівлі та побутового обслуговування, спортзали тощо. За фактами виявлених порушень карантинних вимог поліцейські склали 532 адміністративні матеріали за ст.44-3 КУпАП, з яких 21 протокол, за що передбачено мінімальний штраф у сумі 17 тисяч гривень. Також, громадянам, які категорично відмовилися одягати захисні маски в громадських приміщеннях поліцейські винесли 511 адміністративних постанов на сплату штрафу в розмірі від 170 до 255 гривень.
Також поліцейські продовжують в межах своїх повноважень під час патрулювання перевіряти наявність та достовірність COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. За минулий тиждень правоохоронці перевірили понад 2,5 тисячі таких документів. Відносно шести громадян, які перебували у визначених місцях без сертифікату, були складені адмінпротоколи.

За офіційними даними, за минулу добу в Херсонській області виявили 33 нових лабораторно підтверджених випадки захворювання на COVID-19 і 845 одужань. Семеро людей з коронавірусною хворобою померло.

Як повідомлялось, з понеділка, 7 грудня, на території Україні набрали чинності посилені карантинні правила.

Зміна правил стосується у першу чергу невакцинованих громадян та правил для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або не мають негативного тесту чи сертифікату про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не можуть:

  • брати участь у проведенні будь-яких масових заходів – культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних та інших;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • користуватися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та дотримання дистанції 1.5 метрів.

Крім того, бізнес має перевіряти у відвідувачів ковід-сертифікати. Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування сертифікат не вважається наданим/перевіреним.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власника закладу можуть оштрафувати на суму від 34 тис. до 170 тис. гривень.