Міжнародний день боротьби з корупцією: в Україні обговорюватимуть результати антикорупційної реформи (трансляція)

09 Грудня 2021, 09:16

Фото: ГУ ДСНС України в Херсонській області.

З нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією 9 грудня відбудеться конференція Сім років антикорупційної реформи / Seven years of Anti-Corruption Reform. Захід організовується НАБУ та Національне агентство з питань запобігання корупції – НАЗК за сприяння Антикорупційна ініціатива ЄС та проєкту USAID «ВзаємоДія».

Як повідомляють організатори, у конференції візьмуть участь відомі антикорупціонери з України й світу, представники органів державної влади, антикорупційних інституцій, громадських організацій та міжнародні партнери.

Під час заходу учасники обговорять основні результати антикорупційної реформи і потенційні виклики та перспективи в роботі антикорупційної системи.

Початок заходу о 10.00. Пряма трансляція заходу доступна за посиланням. Деталі і трансляція також на сторінці події у Фейсбуці. Детальна програма за посиланням. 

За інформацією проєкту USAID «ВзаємоДія», нещодавно Chatham House презентували дослідження — «Система кланового капіталізму в Україні. Складність демонтажу «системи». У ньому підсумовується антикорупційна діяльність за останні роки та визначаються майбутні шляхи до її подолання.

Також корисне дослідження представили Центр Протидії Корупції — «Memo: Ukraine`s anti-corruption theory of change». В ньому представлений аналіз і бачення антикорупційної теорії змін в Україні. У ньому ЦПК окреслюють ключові компоненти української антикорупційної трансформації та пояснюють передумови успіху, отримані уроки. Прочитати можна за посиланням.

Як повідомлялось, в Києві 2-4 грудня проходила тринадцята щорічна конференція журналістів-розслідувачів. Конференція українська, але де факто вона давно є міжнародною. Організовує цей форум ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за підтримки міжнародних донорських фондів.

Фокусною темою 2021 року стала «Колаборація журналістів-розслідувачів: синергія та вплив». Учасники з України та інших країн світу розповідали про те, як створювалися резонансні транскордонні розслідування, як поглибити міжнародну співпрацю журналістів та які публікації стали найбільш відомими у медіапросторі.

Детальніше – в сюжеті Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань:

Нагадаємо, Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day) відзначається щорічно 9 грудня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.

У цей день, 9 грудня 2003 року, в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (прийнята Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року). Цей міжнародний договір передбачає заходи щодо попередження корупції, покарання винних, а також механізми міжнародного співробітництва в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.