Хто не повинен застосовувати РРО та вести облік товарних запасів (роз’яснення податківців)

21 Грудня 2021, 12:05

Українські податківці підготували роз’яснення щодо актуальних питань про застосування РРО/ПРРО та обліку запасів.

Зокрема, податківці нагадують, що платники єдиного податку першої групи не повинні застосовувати РРО.

Про це йдеться у роз’ясненнях Державної податкової служби України.

Також податківці наголошують, що ведення обліку товарних запасів або якогось іншого додаткового обліку з 01 січня 2022 року для платників Єдиного податку І групи не передбачається.

Крім того у ДПС зазначили, що платники єдиного податку ІІ-ІV групи, які не зареєстровані платниками ПДВ та не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, облік товарних запасів не ведуть.

Як повідомлялось, уГенічеську понад півсотні місцевих суб’єктів підприємницької діяльності взяли участь у семінарі податківців про застосування РРО/ПРРО, облік запасів та одноразове добровільне декларуванняЗахід організували у Генічеській ДПІ посадовці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Нагадаємо:

З 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

26 листопада 2021 року набрав чинності Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.