Генічеським платникам податків розповіли про застосування РРО/ПРРО, облік запасів та одноразове добровільне декларування (відео)

20 Грудня 2021, 14:24

У Генічеську понад півсотні місцевих суб’єктів підприємницької діяльності взяли участь у семінарі податківців про застосування РРО/ПРРО, облік запасів та одноразове добровільне декларування.

Захід організували у Генічеській ДПІ посадовці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, передає сайт IPC-Генічеськ.

«На превеликий жаль, тема РРО/ПРРО сприймається підприємцями як проблемна. Насправді ж розрахункові реєстратори, навпаки, надають підприємцям чимало переваг: ведення обліку, можливість за оптимальний час підрахувати залишки, зробити переоцінку товару, запрограмувати ціни для нових товарів», – зауважила заступниця начальника податкового відомства області Наталія Невдах.

Вона пояснила, що застосовувати РРО/ПРРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу.

З 1 січня 2022 року фізичні особи – підприємці, зокрема, суб’єкти господарювання ІІ – IV груп теж будуть зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України не застосовуватимуться РРО/ПРРО з наступного року тільки спрощенцями – платниками єдиного податку І групи.

Під час заходу також розповідали про справляння податку на майно, одноразове (спеціальне) добровільне декларування, детінізацію трудових відносин і контроль у сфері оплати праці. Слухачі семінару могли поставити податківцям запитання, які їх цікавили.

Транляцію заходу проводив місцевий блогер Олександр Міщенко.

Нагадаємо, Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців. Зазначений Порядок затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

У ролику розʼяснюється, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо. Детальніше про ведення обліку товарних запасів далі у відео.