Форум журналістів-розслідувачів: колаборації для посилення впливу (відео)

08 Грудня 2021, 12:43

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 7 грудня 2021 року.

У цьому випуску Центр журналістських розслідувань розповість про 13-ту Українську конференцію журналістів -розслідувачів. Цьогоріч форум з огляду на пандемію коронавірусу проходив у гібридному форматі.

Головній редакторці Центру журналістських розслідувань Валентині Самар організатор конференції – ГО «Інститут розвитку регіональної преси» – довірив модерацію панелі регіональних центрів журналістських розслідувань. А кореспондент ЦЖР Микита Панасенко розповів українським та іноземним колегам про інструменти, якими ми користуємось, коли проводимо наші морські розслідування. Йдеться про розслідування так званої ільменітової схеми Фірташа – поставок української сировини до закритих портів Криму і далі – на завод олігарха Фірташа в Армянську. Кожна ланка у цьому ланцюжку легальна, окрім останньої – вивантаження титанової руди в закритому кримському порту. Тому основне завдання – знайти зв’язок між українським ільменітом і останньою незаконною ланкою.

Вкрай важливо, аби й інші журналісти в Україні та світі долучились до наших  розслідувань, адже морська ільменітова схема є транскордонною. І нею для обходу західних кримських санкцій  користується не тільки Фірташ.

У своєму сюжеті Микита Панасенко розповість про головні теми дискусій та обмін досвідом під час 13-ї Української конференції журналістів -розслідувачів.

Міжнародна мережа розслідувальної журналістики стає щороку все ширшою й щільнішою, до неї потрапляє іноді дуже велика риба – корумповані президенти і топ-урядовці, їхні друзі олігархи та прачки їхніх брудних грошей. Про досягнення і перспективи розслідувальної спільноти розповість Олег ХОМЕНОК, член ради директорів Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN), старший радник з питань медіа Інтерньюз Нетворк, медіатренер і батько-засновник кримського Інформаційного прес-центру.

А завершить цей випуск традиційний відеоблог. Євгеній Лешан відстежив чергову спробу посіпак Кремля пробити доріжку у стіні політики невизнання російського статусу Криму. Цього разу – йдеться про Китай і Олександра Баталіна, гендиректора вкраденого заводу «Фіолент».