Багаж просвічують рентгеном лише в одному КПВВ на адмінмежі з Кримом, – Кориневич

08 Грудня 2021, 13:51

Фото: Поліція Херсонської області.

Представник президента України в Криму Антон Кориневич звернув увагу, що з середи, 8 грудня, у КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з Кримом запрацював рентгено-телевізійний інтроскоп для перевірки багажу, однак у КПВВ “Каланчак” інтроскоп запрацює лише після передачі контрольного пункту на баланс підприємства Мінреінтеграції.

Про це постпред написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Від сьогодні на КПВВ «Чонгар» запрацював інтроскоп. Відповідно, від сьогодні, особисті речі громадян на КПВВ «Чонгар» при перетині адмінмежі перевіряються за допомогою інтроскопу”, – зазначив він.
У коментарях Кориневич додав: “На КПВВ «Каланчак» інтроскоп ще не працює, спочатку КПВВ має бути переданий на баланс. На КПВВ «Чонгар» прикордонники декілька днів його тестували”.
У Херсонському прикордонному загоні Держприкордонслужби зазначали, що в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на адмінмежі з ТОТ АР Крим встановлюють рентгено-телевізійні інтроскопи для підвищенням комфорту, безпеки та швидкості пропускних операцій .
Такі доглядові установки, створені для пошуку і виявлення заборонених і потенційно небезпечних предметів. За їх допомогою прикордонники зможуть швидко та ефективно оглядати ручну поклажу та багаж, з яким громадяни перетинають адмінмежу.
Рентгено-телевізійні системи встановили працівники державного підприємства «Реінтеграція та відновлення» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН), Європейського Союзу в рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру.
Як повідомлялось, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час нещодавнього візиту на КПВВ “Каланчак” заявила, що до кінця поточного року ДП “Реінтеграція та відновлення” має прийняти на баланс КПВВ “Каланчак”. Між Міністерством реінтеграції вже досягнуто певні домовленості з Укрзалізницею, що є балансоутримувачем цього об’єкту.
7 грудня набув чинності наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 258, який встановлює норми переміщення товарів, особистого майна і грошових сум через адмінмежу з окупованим Кримом в обох напрямках, а також затверджує перелік товарів, заборонених чи обмежених для переміщення.
У пунктах пропуску «Чонгар» та «Каланчак» на адмінмежі з окупованим Кримом почали вакцинувати від COVID-19. У пунктах є вакцини Pfizer, Moderna та Coronavac.