За відсутності інвесторів українські рибалки пропонують перетворити портопункт у Генічеську в рибний порт

25 Листопада 2021, 17:57

З початком тимчасової окупації Криму Генічеський портопункт на Азовському моря втратив свою інвестиційну привабливість, наразі жодна з приватних компаній не виявляє зацікавленості у відновленні тут морського порту. Однак Асоціація рибалок України пропонує підтримати ідею перетворення портопункту в повноцінний рибний порт.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як повернути Генічеську статус порту».

Як наголосив заступник голови Херсонської ОДА Микола Якименко, після окупації Криму Росією зацікавленість інвесторів у відродженні порту Генічеська зникла.

«Дуже важко зацікавити інвесторів вкладати кошти у портопункт, який фактично знаходиться поблизу кордону з тимчасово окупованим Кримом. Зараз це питання в проєктній площині. До окупації зацікавленість у інвесторів, у приватних компаній до цього портопункту була. З 2014 року, на жаль, у зв’язку з окупацією Криму всі зацікавлені особи і підприємства відмовились від цієї ідеї», – сказав Якименко.

Колишній і наразі останній керівник порту Генічеськ, голова ГО «Переселенець-SOS» Володимир Вишневецький вважає відновлення порту справою цілком реальною. На його думку, це могло б відбутися в комплексі з відновленням рибного промислу і спеціалізацією порту як рибного.

«Генічеський портопункт має перспективи. І ці перспективи лише в одному: перетворити зовсім не працюючий занедбаний портопункт на нормальний рибний порт, який забезпечить сучасне садкове господарство та рибопереробку на рибозаводі, що знаходиться поруч. І значні надходження до місцевого бюджету, які не можна порівняти з курортним збором, який сьогодні заробляється всією курортною інфраструктурою Генічеська», – зазначив Вишневецький.

Майбутнє Генічеського портопункту як рибного порту підтверджує і зацікавленість ним Асоціації рибалок України, які розглядають можливість реалізації тут проекту, запропонованого кооперацією «Азов-риба», створеної з числа активістів громадської організації «Переселенець-SOS».

«Ми дійсно пропрацьовували це питання. І буквально 3-4 місяці тому до нас зверталась Асоціація рибалок, щоб зробити там і розведення риби, і так звану кооперацію промислових рибалок для того, щоб відновити кооперативну співпрацю в цьому регіоні», – підтвердив заступник голови Херсонської ОДА Якименко.

Подробиці читайте в матеріалі матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як повернути Генічеську статус порту».