Шість громад на Херсонщині запустили онлайн-симулятори бюджетів (відео)

25 Листопада 2021, 10:22

Програма DOBRE допомогла територіальним громадам на Херсонщині запустити бюджетні симулятори – онлайнові інструменти, які представляють складні цифри про бюджетні ресурси у доступному для звичайних мешканців вигляді.

Як мешканці громади можуть користуватися онлайновим інструментом, та які переваги він надає громаді, – розповідала сайту IPC-Генічеськ заступниця голови Присиваської громади Таміла Зозулинська.

Заступниця сільського голови наголосила, що онлайн-симулятор бюджету дозволяє мешканцям бачити повну картину надходження та розподілу бюджетних коштів.

Люди мають можливість також пропонувати власні проекти, що, на їхню думку, можуть бути реалізовані за бюджетні гроші. Усі проекти мешканців будуть розглядатися владою, і найбільш корисні та найбільш реалістичні будуть прийматися.

Наразі симулятори бюджетів запустили шість громад-партнерів програми DOBRE в Херсонській області:

Нагадаємо, програма DOBRE провела конкурсний відбір 26 громад із 9 областей України на розробку та встановлення симулятора бюджету.

Симулятор бюджету ТГ вирішує низку завдань для громади: зацікавити мешканців бюджетом, допомогти орієнтуватися в джерелах доходів та статтях витрат; сприяти розвитку «бюджетів участі», коли мешканці залучені до розподілу частини коштів платників податків; підвищити ефективність витрат бюджетних коштів і, відповідно, динаміку позитивних змін в інфраструктурі ТГ, зав’язати конструктивний діалог між керівництвом ТГ і мешканцями, коли один одного чують, вважають рівноправними партнерами і працюють разом заради спільного блага.

У 2019-2020 рр. бюджетний симулятор ТГ вперше запустили у 8 пілотних громадах. Бюджетний симулятор ТГ був розроблений Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)», який виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities).

Як повідомлялось, нещодавно Присиваська територіальна громада отримала відзнаку від Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) «За особливі досягнення у запровадженні антикорупційних інструментів в діяльності органів місцевого самоврядування та забезпеченні прозорості місцевого бюджету».

У Присиваській громаді чиновники працюють у форматі «відкритого офісу»: у кабінетах співробітників сільради прозорі двері.