Очільник Херсонщини Геннадій Лагута розповів, чи підтримує земельну реформу (відео)

22 Листопада 2021, 14:07

фото з Фейсбук-сторінки Геннадія Лагути

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута висловився, що підтримує ринок землі, але першочергове право викупати землю, на його думку, мало би належати територіальним громадам.

Про це він розповів, відповідаючи на запитання сайту IPC-Генічеськ.

«Я за ринок землі. І колишній народний депутат по 184-му округу голосував за ринок землі, Ігор Колихаєв. Але є таке велике «але», яке не враховується у законі, що ухвалили. Я за те, щоб першочергове право викупу землі було в громади. Якщо людина свої законні паї захотіла продати, наголошую, це тільки моя думка, то територіальна громада має право офіційно, якщо в неї немає грошей, то має існувати банк, який даватиме пільговий кредит, пільговий настільки, що практично безвідсотковий, громаді. Громада викуповуватиме цю землю і потім вже вирішуватиме: чи далі продаватиме, чи надаватиме в оренду людям, які хочуть цю землю в оренду взяти. І гроші, які вони даватимуть за оренду, громада й отримуватиме собі до свого бюджету, і віддаватиме кредитні кошти.

Наведу простий приклад у 184-му округу. Ми знаходимося в селі, яке належить, що гріха таїти, Бериславській ОТГ. 12 тисяч землі, дві тисячі зрошення. Злидні. Уся земля в оренді, вся обробляється. Садок: допоможіть, благодійники, клуб руйнується, культури, школи, садочка, села – немає. І староста села, колишній голова сільради, каже: а я незадоволений цією реформою, бо раніше маючи таке велике село, 12 тисяч, і були гроші, а зараз він віддає до центру, Берислав щось робить, а мені не повертає. Тому свою думку я вам сказав», – зазначив голова ХОДА Геннадій Лагута.

Як повідомлялось, Геннадій Лагута провів зустріч з керівництвом громад у Генічеському районі російською.

Лагута в обмін на відмову від виборів до Ради став головою Херсонської ОДА замість Козиря, якого висунули в нардепи «Слуги».

Сайт IPC-Херсон звертає увагу, що після проміжних виборів на 184 виборчому окрузі монополію на владу в Херсонській області фактично отримала одна місцева політична сила – партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”.

Як зазначає видання, декларації депутатів Херсонської обласної ради від “Нам тут жити!” наочно свідчать – партія є об’єднанням місцевих латифундистів. Тож неважко здогадатись, чому для агромагнатів краще мати кишенькового голову ОДА, аніж народного депутата у далекому Києві.  Тим паче, що великою проблемою для цих фермерів може стати відкриття вільного ринку аграрної землі, що суттєво вплине на їхні статки. Про те, що депутати від “Нам тут жити!” всіляко перешкоджатимуть ходу цієї реформи, свідчать і постійні заяви їх лідерів.

Так, Ігор Колихаєв у одному із своїх передвиборчих відео відкрито заявив: “Моя думка – я проти продажу землі, це моя думка. Але я ЗА, якщо землю купуватиме громада… Щоб розбити цілісність поля чи земельної ділянки і передасть цю землю землекористувачу, який приносить благо”.

Новопризначений голова ХОДА, Геннадій Лагута, також активно залякував селян на своєму окрузі продажем землі іноземцям.

“Обурені люди і рішенням влади відкрити ринок землі для продажу іноземцям. Аграрії вважають, що, у разі продажу земель сільгосппризначення, українське село просто зникне.

Єдина мета політичної сили “Партія Ігоря Колихаєва “НАМ ТУТ ЖИТИ!” і моя особиста позиція, що в жодному разі земля не повинна стати об’єктом спекуляції”, – написав Лагута в одному із своїх агітаційних постів на сторінці Facebook.

20 листопада Геннадій Лагута офіційно склав з себе повноваження голови партії та припинив членство у ній.