На Херсонщині обирали народного депутата: явка виборців була вдвічі нижчою, ніж на виборах у 2019 році

01 Листопада 2021, 08:56

На проміжних виборах народного депутата України 31 жовтня в одномандатному виборчому окрузі № 184, що охоплює території Каховського та Бериславського районів, а також трьох населених пунктів Херсонського району, явка виборців склала 21,39 %. 

Про це повідомляє пресслужба секретаріату Центральної виборчої комісії, передає сайт IPC-Генічеськ.

Для порівняння: під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року явка виборців в ОВО № 184 становила 45,96%.

У свою чергу, в поліції Херсонської області проінформували, що загалом за весь час передвиборчої кампанії поліцією Херсонщини правоохоронці зареєстрували 8 кримінальних правопорушень, з яких п’ять – підкуп виборців, два – перешкоджання здійсненню виборчого права, одне – порушення порядку фінансування виборчої кампанії.

Також було складено 17 протоколів за порушення адміністративного законодавства щодо виборчого процесу: 8 – за розповсюдження друкованих матеріалів, які не містять необхідних вихідних даних, 6 – за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів, два – за дрібне хуліганство, один – за порушення обмежень, щодо ведення перевиборної агітації.

За виборчим процесом спостерігала громадянська мережа ОПОРА. На одній із виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ виявили завчасне підписання протоколу про підсумки голосування з проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 184.

«Спостерігачка помітила, що протокол про підрахунок голосів на виборчій дільниці був спочатку підписаний, а потім заповнений. Зауважимо, що підписання пустих бланків протоколів є кримінально караним діянням», – наголосили в ОПОРІ.

світлина з Фейсбук-сторінки ОПОРИ

ОПОРА нагадала, що згідно Кримінального кодексу, подібні дії караються позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада біля окружної комісії утворилась велика черга з членів дільничних виборчих комісій, які приїхали здавати протоколи про підсумки голосування.

Як повідомлялось, раніше спостерігачі громадянської мережі ОПОРА звернулись із заявою до поліції через те, що новопризначений голова Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута під час офіційного представлення агітував за кандидата у народні депутати від “Слуги народу” Сергія Козиря.

Нагадаємо, 1 вересня розпочався виборчий процес проміжних виборів народних депутатів України у виборчому окрузі №184 (з центром у місті Нова Каховка). Вибори були призначені на 31 жовтня 2021 року і відбулися у зв’язку з перемогою народного депутата Ігоря Колихаєва на посаду міського голови Херсона під час місцевих виборів 2020 року.