На адмінмежі з Кримом потрібно більше інформації для кримчан, пункти щеплення і цілодобове тестування, – правозахисниця

25 Листопада 2021, 15:43

Ірина Верігіна, представниця Уповноваженого ВР з прав людини з дотримання прав жителів АР Крим та Севастополя Фото https://investigator.org.ua/

Організація автобусного сполучення з КПВВ на адмінмежі з Кримом, відкриття пунктів вакцинації від ковіду у сервісних зонах контрольних пунктів, налагодження цілодобової роботи пунктів експрес-тестування. Такі питання мають бути вирішені якомога скоріше, переконані правозахисники.

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна розповіла сайту IPC-Генічеськ про підсумки нещодавніх нарад з новими міністеркою з питань реінтеграції ТОТ України, а також новим очільником Херсонської обласної адміністрації.

«Це важливі теми, і ми їх постійно обговорюємо. Нас запевнили, що питання вирішуватимуться. У подальшому запланована низка нарад», – зазначила представниця омбудсмана.

За словами Верігіної, наразі існує також проблема із строками оформлення українських документів. Наприклад, кримчани звертаються до правозахисників стосовно отримання документів, паспортів, вклейки фотографій.

«Раніше житель Автономної Республіки Крим, який перетинав адмінмежу, міг вклеїти нову фотографію у паспорт того ж дня, як приїхав. На сьогодні ця постанова була змінена, і людям доводиться чекати по п’ять днів. Ми це питання ми порушували на нараді та нам пообіцяли, що воно буде вирішене», – розповіла правозахисниця.

Також вона озвучила необхідність встановити на адмінмежі з кримом сітілайти про можливість вакцинації на всій території України, а також з інформацією про вступ до українських вищів відкритим лишається питання видачі довідок про тестування у КПВВ “Чонгар”, адже в пункті тестування їх не дають, а радять їхати до Геінчеська, що незручно тим людям, які з Чонгара прямують до Новоолексіївки продовжувати подорож залізничним транспортом.

!Щодо зустрічі з Лагутою. Ми домовилися про проведення низки нарад про вакцинацію, тестування, ремонту гуртожитків для ВПО у Херсоні, бо вони в жахливому стані, з проблемами з Херсонобленерго, їх треба вирішувати. Сподіваюсь, що ті всі проблемні питання, які є, при бажанні можливо і потрібно вирішити», – акцентувала Ірина Верігіна.

Як повідомлялось, нещодавно призначена міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук вперше відвідала контрольні пункти в’їзду-виїзду на адмінмежі з окупованим Кримом. Компанію у цій подорожі їй склали народні депутати, представник президента та керівництво Херсонської області.

У спадок від попереднього міністра Верещук дісталось кілька проблем на межі з Кримом, які не вирішуються тривалий час. Серед першочергових – передача КПВВ на баланс державного підприємства «Реінтеграція та відновлення» Мінреінтеграції і запуск роботи сервісних зон. Та не тільки з передачею на баланс об’єктів інфраструктури доведеться зіткнутись новому міністру. Однією з головних проблем на Херсонському прикордонні є відсутність сталої транспортної системи пасажирських перевезень. Держава за роки після окупації так і не змогла створити ї альтернативу обірваним логістичним зв’язках, та як результат, нішу заповнили напівлегальні фірми-перевізники.

Подробиці у сюжеті кореспондентів Центру журналістських розслідувань Петра Коберника та Альони Ніколової: