На адмінмежі з Кримом більше немає митниці

24 Листопада 2021, 09:09

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

На адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом більше немає митниці. Такі зміни стали можливі після набуття чинності Закону України про скасування вільної економічної зони «Крим. 

“Адмінмежа з Кримом — не державний кордон, митниця на ній не потрібна. Ганебна вільна економічна зона «Крим», яка дозволяла вести економічну діяльність на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та містила дискримінаційні положення щодо громадян України, які постійно мешкають в Криму, вже не існує”, — прокоментував постпред президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

У представництві нааголосили, що разом із відновленням прав мешканців окупованої території, зберігаються і посилюються ті обмеження, які існують наразі для провадження бізнесу в Криму:

🔸 будь-яке постачання товарів на/з окупованої території – заборонені;
🔸 регуляторне законодавство на окупованій території не застосовується, що означає, що ліцензії та спецдозволи, видані до початку окупації, визнаються недійсними та не можуть бути продовжені без перереєстрації;
🔸 на товари, що вироблені на тимчасово окупованій території, не можуть бути видані акцизні марки і сертифікати товарів українського походження, тощо.
Крім того, збережена норма про те, що загальнодержавні податки та збори, єдиний внесок, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не справляються з доходів, отриманих юридичними особами (їх відокремленими підрозділами) та фізичними особами на тимчасово окупованій території не справляються.

Нагадаємо:

  • 21 листопада 2021 року втратив чинність закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» який Верховна Рада ухвалила 1 липня. Він дозволяв роботу українського бізнесу в окупованому Криму, що суперечило режиму санкцій США і ЄС, введених у відповідь на спробу Росії приєднати український півострів, та дискримінував громадян України в Криму, наділивши їх статусом нерезидентів.