Кримчанам доводиться забирати “пакунки для малюків” або грошову компенсацію через суд

25 Листопада 2021, 20:06

Для отримання «Пакунку малюка» або грошової компенсації кримчанам доводиться звертатися до суду.

На це звертають увагу у мережі КримSOS.

«Щоб оформити грошову допомогу чи забрати пакунок, кримчанам потрібно мати довідку з пологового будинку, що вони там не отримали речі. Тож ті, хто фактично народжував в окупованому Криму – не можуть надати такий документ», – розповідає про головну перепону юристка КримSOS Анастасія Калініна.

Законом батькам виділяють рік для оформлення грошової компенсації «Пакунку малюка». Крім довідки з пологового будинку, потрібно мати рахунок у ПриватБанку й соціальну картку.

У соціальну службу потрібно принести наступні документи:

  • заяву, зразок, що можна заповнити вдома;
  • копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорт);
  • копію свідоцтва про народження дитини українського зразка. Як йогої оформити за посиланням;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи (для переселенців);
  • довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;
  • копію ідентифікаційного коду (за наявності);
  • копію рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною); рішення про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя (для патронатного вихователя); рішення про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї (за наявності)

Спеціаліст одного з київських відділів Управління соціального захисту населення зазначила, що по цій процедурі українці з тимчасово окупованих територій не можуть отримати допомогу ні грошима, ні речами.

«На жаль, через те що будь-які документи видані на окупованій території є недійсними, виходить що кримчани не можуть надати довідку з пологового будинку, а цей документ по суті є головним. В такому разі, ми можемо надати відмову та людина має право звернутися до суду», –  коментує спеціаліст соцзахисту.

Тож батькам потрібно спершу отримати письмову відмову в управлінні соцзахисту про те, що там не можуть видати гроші за «Пакунок малюка». Потім у родини буде 6 місяців, щоб звернутись до адміністративного суду, що знаходиться в одному районі з відділом соцзахисту.

Юристи КримSOS зазначають, що подібні справи зазвичай розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, тобто без повідомлення чи присутності зацікавлених сторін. Також рішення по таким справам має бути максимум за 60 днів з дня відкриття провадження.  Але доведеться сплатити судовий збір 908 грн. (0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Разом з тим, у випадку задоволення позову сплачена сума судового збору  повертається особі, яка звернулася до адміністративного суду.

«Можна зробити висновок, що для відкриття справи у суді та отримання позитивного рішення, одному з батьків потрібно мінімум два рази виїжджати з тимчасово окупованої території, – підводить підсумки Віктор Вуйко, юрист КримSOS, – І треба пам’ятати, що гроші за “Пакунок малюка” переводять на картку Приватбанку та їх можна витратити тільки в певних магазинах тільки на дитячі товари».

Кримчани можуть звернутися на «гарячу лінію» КримSOS для отримання допомоги у складанні заяви до суду чи іншої юридичної консультації. Дзвінки у київському офісі приймаються з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00 на будь-який з номерів: (096) 684-88-47,  (063) 077-16-19, (095) 031-53-97. Контакти відділу у Херсоні – (095) 277-53-55 пн.-пт. з  9:00 – 18:00 (Viber з 11:00 до 16:00).

Із набуттям чинності закону про скасування вільної економічної зони «Крим» 21 листопада, запрацювали зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Ці зміни надають мешканцям тимчасово окупованого Криму доступ до безоплатної вторинної правової допомоги. Це юридична допомога, що надається для захисту прав людини в суді за рахунок Державного бюджету України.

Нагадаємо, з 2018 року при народженні дитини кожна родина отримувала від держави спеціальний дитячий набір “бейбі-бокс”. Проте пізніше “пакунок малюка” скасували, а замість нього запровадили цільову грошову компенсаційну виплату у розмірі 5 тисяч гривень.

З 2018 року при народженні дитини кожна родина отримувала від держави спеціальний дитячий набір “бейбі-бокс” – речі та товари першої необхідності для новонародженої дитини.

З жовтня 2021 року у пологових будинках знову з’явились «Пакунки малюка». Міністерство соціальної політики закупили усе необхідне для 53 тисяч наборів. Минулого року через провал тендеру такі пакунки замінили грошима. Але тепер молоді батьки можуть обирати: або речі, або гроші.