Екс-керівництво природного парку на Херсонщині судитимуть за корупцію: збитки на 62 мільйони гривень

01 Листопада 2021, 14:48

У Херсонській області судитимуть екс-керівника та заступника Національного парку «Ніжньодніпровський», які, за версією слідства, допустили перевищення ліміту на промисловий вилов риби зі збитками на 62 мільйони гривень.  Обвинувальні акти вже скеровані до суду. Також задля відшкодування матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, прокуратура заявила цивільний позов на відповідну суму.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на офіційні джерела.

Так, за інформацією теруправління ДБР Мелітополя, слідчі завершили досудове розслідування стосовно депутата однієї з районних рад Херсонської області, який свого часу був директором Національного парку «Ніжньодніпровський» та його заступника. Через їх службове недбальство держава зазнала збитків на 62 мільйони гривень.

Слідство установило, що у 2019-2020 роках керівництво парку отримувало звіти про закінчення лімітів на використання водних ресурсів Нацпарку, однак жодним чином не реагувало на них.
У результаті цього промисловий вилов риби на території Нацпарку «Ніжньодніпровський» продовжився, що призвело до понаднормового вилову риби приблизно 157 тисяч кг.
Щоб приховати перевищення лімітів, директор Нацпарку вніс до звіту про використання рибних ресурсів неправдиві відомості щодо обсягу виловленої риби.

Херсонська обласна прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівника природного парку за фактами службового підроблення та службової недбалості, а також його заступника за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки державним інтересам.

Задля відшкодування матеріальної шкоди завданої кримінальним правопорушенням прокуратура заявила цивільний позов на вищевказану суму.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі територіального управління ДБР, розташованого у м. Мелітополі, за оперативного супроводу відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби безпеки України Управління СБУ в Херсонській області.
Як повідомлялось, раніше посадовці Національного природного парку «Нижньодніпровський» отримали підозри у вчиненні злочину.

Минулого року посадовця Національного природного парку “Нижньодніпровський” викрили на хабарі за допуск до вилову водних живих ресурсів.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Національний природний парк «Нижньодніпровський» — природоохоронна територія у Херсонській області, створена 24 листопада 2015 року. Розташований на території Бериславського, Білозерського, Голопристанського та Олешківського районів, міст Херсона та Нової Каховки.