Як підсанкційний готель Mriya перемагає у World Travel Awards

23 Листопада 2021, 17:17

Mriya Resort & Spa. Фото: YoyTube / Mriya Resort Yalta

Кримський курортний готель Mriya Resort & Spa з’являється у списках переможців World Travel Awards (WTA) з 2015 року. Цьогоріч готель взяв два трофеї — звання «провідний курорт Європи» та «провідний розкішний сімейний курорт Європи». І це ще не все, бо «дочка» «Мрії» — проект Winepark — отримав премію у двох номінаціях:  як «нова туристична пам’ятка Європи» та за «туристичну привабливість винного туризму».

Ця історія дійсно особлива, адже і сам популярний у російських мажорів, чиновників та бізнесменів готельний комплекс; і компанія, на яку він записаний — ООО «Гарант-СВ»; і їхній кінцевий власник — російський «Сбербанк»  знаходяться під західними та українськими санкціями. То як же тоді цей підсанкційний готель бере участь у світовому, хоч і комерційному, туристичному конкурсі і  чи порушує санкційні обмеження британська компанія, яка його організовує?

Здобуття готелем «Мрія» премії World Travel Awards російські ЗМІ щороку знаменують публікаціями в дусі «світ визнав російський Крим» і називають це  проривом «кримських санкцій». Адже міжнародну відзнаку, яку вони звуть не інакше як туристичний «Оскар», отримує кримський готельний комплекс, щодо якого введені західні санкції.

Керівники кримської «Мрії» під час церемоній нагородження також не втрачають можливості наголосити, що готель знаходиться в Росії.  У 2018 році на facebook-сторінці World Travel Awards організатори вітали «Мрію» з черговим отриманням нагороди, визначаючи Крим російським.

Але вже цього року, на відміну від усіх інших учасників, у профілях «Мрії» та Winepark на сайті премії не вказана країна їхнього місцезнаходження. Організатори не називають ці об’єкти ні українськими, ні російськими, чи навіть кримськими.

Отже, власники та менеджери Mriya Resort & Spa і її дочірнього проекту  Winepark («Винный парк») явно шифруються. І нам відомо, чому – через санкції.

Але не зрозуміло, чому британські власники World Travel Awards упродовж кількох років не лише номінують, а й присуджують свої відзнаки компанії, що перебуває під санкціями США та України, і яка належить «Сбербанку», щодо якого застосовані ще й секторальні санкції ЄС.

Ми знайшли відповідь на це питання. Але спочатку розкажемо про «Мрію» та чому вона потрапила під санкції.

Mriya Resort & Spa. Фото: tripadvisor.ru

Чия «Мрія»?

Увесь готельний комплекс Mriya Resort & Spa разом з «Винним парком» займає нині майже 50 гектарів на Південнобережжі Криму — на території села Оползневе у Великій Ялті. Готель почали будувати ще до окупації Криму Росією. Тоді він належав українській «дочці» «Сбербанка» і від початку називався санаторно-курортний комплекс «Мрія». Така назва не випадкова: адже саме як об’єкт  курортно-рекреаційної галузі «Мрія» підпадала під дію закону “Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», який став чинним з 1 січня 2013 року і надавав значні податкові та митні пільги. 13 листопада 2013 року прем’єр Микола Азаров підписав розпорядження про схвалення інвестиційного проекту із завершення будівництва і реконструкціїї СКК «Мрія» в с. Оползневе. І це був один-єдиний інвестпроект, який КМУ схвалив на підставі згаданого закону!

У серпні 2014 році у тоді ще недобудованому комплексі Mriya Володимир Путін вперше  в окупованому Криму проводив засідання Ради безпеки і зустрічався з депутатами Держдуми, де, серед іншого, визнав використання російських збройних сил під час проведення псевдореферендуму.

Юридична назва готелю і в українській, і в російській юрисдикції — товариство з обмеженою відповідальністю  «Гарант-СВ». У того, що зареєстрований в російському реєстрі,  засновниками значаться дочка «Сбербанка» ООО «Аукцион» та утворене ним  «Гамма-С».

У листопаді 2018 року Mriya Resort & Spa та його юрособа — ООО «Гарант-СВ» потрапили під санкції США. По-перше, через зв’язок із «Сбербанком», щодо якого вже були застосовані секторальні санкції США та Євросоюзу.

І, по-друге, через те, що саме тут проводиться щорічний Ялтинський міжнародний економічний форум (ЯМЕФ) — найбільший діловий захід в окупованому Криму, головним завданням якого Росія ставить  залучення до підсанкційної території іноземних інвесторів. Така собі спроба легалізації російського статусу Криму.

На полях ЯМЕФ також проводять і форуми так званої Міжнародної Асоціації Друзів Криму. Це особливий пропагандистський спецпроект, через який Росія намагається привчити світ до думки, що Крим російський та домогтися зняття західних санкцій. Політичні туристи — західні маргінальні політики усіх політичних спектрів, яких російські спецслужби та пропагандисти використовують десятиліттями, та представники проросійських організацій на заході — постійні гості заходів у Mriya Resort & Spa.

У 2018 році, коли до Mriya Resort & Spa вже були застосовані санкції США, Володимир Путін саме тут влаштовує розширене засідання Державної Ради — вищого дорадчого органу Федерації. Прогулявшись територією комплексу разом з главою «Сбербанка» Германом Грефом, Путін, відкриваючи зібрання, хвалить готель і анонсує новий проект: «Скоро тут будуть виноградники і все, що до них належить».

Президент РФ Володимир Путін та голова правління “Сбербанку Росії” Герман Греф у комплексі “Мрія”, 23.11.2018 Фото: Тасс

Вкрадені землі «Масандри»

«Винний парк» структури «Сбербанку» почали будувати у тому ж 2018 році. Він розміщений на території площею у майже 23 гектари впритул до готелю Mriya Resort.

Ці землі були незаконно вилучені на користь «Мрії» у захопленого українського національного об’єднання «Масандра» відразу після окупації Криму на прохання голови правління «Сбербанка» Германа Грефа.

Фото: пресс-служба Корпорации развития Республики Крым

Миколу Бойка, багаторічного гендиректора «Масандри» і Героя України, відсторонили від посади після того, як той почав протестувати проти незаконного вилучення землі.

«Мої неприємності почалися з того, що уже у квітні не вистачило 13 гектарів землі. Мускату білого, дуже хорошого, крупний масив. Орендатором Зеленський Микола Олександрович там був, все було чистенько, красиво. Але, на біду, поруч –  комплекс Mriya, а там – Герман Оскарович.  І ці землі йому просто віддали, віддали 13 гектарів. І як я не бився, писав там комусь, намагався достукатись, нічого з того не вийшло», – розповідав Микола Бойко в інтерв’ю  ЦЖР.

За два роки на викорчуваних виноградниках «Масандри» біля  «Мрії» висадили нові. При цьому їхня площа скоротилась  майже удвічі – з 13 до 7 гектарів, зате загальна територія винного парку «приросла» ще на вісім гектарів і складає 30 га. Цей інвестпроект структур «Сбербанка» також отримав пільгову підтримку, цього разу – вже російського уряду. 15 червня 2015 року між «Радою міністрів» Криму і ООО «Горизонт-сервис» (засновники – вже згадувані «Гарант-СВ» і «Аукцион») було підписано угоду про реалізацію інвестиційного проекту «Створення винного туризму в Республіці Крим».

Замовником проекту планування і межування території  парку виступило ООО «СБ Девелопмент», московська «дочка» ООО «Гамма-С» (з січня 2021 року частку у 13,47% записали на  ООО «Аукцион»). Тобто, в проекті незаконного господарювання на вкрадених землях «Масандри» задіяна ціла плеяда «сберовських» компаній. Санкції РНБО насьогодні застосовані тільки до «Гарант-СВ», хоча решта  згадуваних тут компаній також мають всі підстави для потрапляння в санкційний список. Для початку – в український.

  • Історію незаконного привласнення Росією легендарного виноробного об’єднання дивіться в розслідуванні  «Як зливають «Масандру»

У «Винному парку» все імпортне, європейське: від саджанців винограду і обладнання – до виноробів. Детально про цих заробітчан російських товстосумів, які наввипередки створюють у окупованому Криму винарні та шато,  ми розповідали в розслідуванні Російські олігархи-винороби на крадених землях «Масандри» та їхні європейські міньйони.

Головний винороб «Винного парку» – Томас Долл (Thomas Doll),  уродженець німецького міста Швабенхайм і громадянин ФРН. Він приїхав у Крим ще 2011 року як запрошений винний консультант винарні Alma Valley (с. Віліне, Бахчисарайського району), що належить  іншому відомому росіянину – Андрію Костіну, главі правління Внешэкономбанка. Окупація Криму не змусила німця повернутись додому – він лишився працювати на росіян.  У 2019 році навіть був членом журі «міжнародного винного конкурсу», організатором якого була незаконно створена на базі захопленої «Масандри» російська компанія, щодо якої діють санкції ЄС і США. Потім перейшов працювати до іншого олігарха – Германа Грефа. І він тут не один. Минулого року в  інтерв’ю  виданню «Люди РОСТа»( проект «Партии Роста» Бориса Тітова, бізнес-омбудсмена РФ) Томас Долл повідомляє, що проект Winepark був розроблений італійським архітектором Марко Касамонті (Marco Casamonti, співзасновник архітектурного бюро Archea Associati), а в ролі запрошеного консультанта-енолога виступив інший італієць – Альберто Антоніні (Alberto Antonini).

Томас Долл, фото: ludirosta.ru

Отже, підсумуємо: юридично Winepark є «онукою» російського «Сбербанку», «дочкою» юридичної особи — власника Mriya Resort & Spa і зведений на вкрадених землях українського національного об’єднання «Масандра», якими розпорядилось незаконно створене російське АО «Масандра», недавно продане друзям Путіна. Усі три названі російські структури — під західними санкціями.  Але це не завадило кримським проектам Германа Грефа і «Сбербанка» отримувати найвищі відзнаки World Travel Award. Причому, Winepark отримав дві статуетки WTA ще до того, як розлив першу пляшку вина із власного винограду!

Що ж це за конкурс зі статусом всесвітнього і юридичною адресою організатора в Лондоні, який так сміливо ігнорує політику невизнання російського статусу Криму, яку сповідує уряд Великої Британії?

Чому World Travel Awards – не конкурс і кому належить цей бізнес

Як ми з’ясували, стати учасником World Travel Award дуже просто. Потрібно надіслати заявку через онлайн форму на його сайті та дочекатися, поки адміністрація її опрацює. Далі вам надішлють реквізити для оплати участі:

  • за номінацію на нагороду в межах країни треба заплатити 400 фунтів стерлінгів,
  • за номінацію у рамках регіону, наприклад, Європи — 500 фунтів.

Після оплати учаснику будуть надіслані цифрові матеріали. Зокрема, посилання на кнопку голосування саме за цього учасника. І номінант має рекламуватися, агітуючи віддавати за нього голоси.

Хто ж і завдяки чому перемагає? У профілях переможців на сайті ви не знайдете даних про те, скільки людей чи компаній за них проголосували. Можливо, переможців визначає журі, до складу якого входять авторитетні люди туристичної та готельної галузі. Адже нагорода — світового, як заявлено, рівня! Але ні, журі відсутнє.

Світло на цей так званий «туристичний Оскар» та процедуру визначення переможців цього начебто світового, але ні разу не конкурсу нам пролив  Олександр Лієв, міністр курортів та туризму АР Крим у 2010-2014 роках.

Олександр Лієв, колишній міністр туризму АРК Фото: ЦЖР

«Я пам’ятаю, як в 2013 році представники цієї «поважної» премії пропонували в Криму деяким нашим об’єктам, в тому числі і Міністерству курортів і туризму, взяти участь у конкурсі на комерційних підставах. Це було не безкоштовно. Наскільки я пам’ятаю, стати переможцем коштує від 15 до 50 тисяч доларів. І далеко не всі можуть собі таке дозволити, а тільки ті, хто вклав у об’єкт великі гроші і залишилося трішки «підшліфувати» репутацію», — говорить Олександр Лієв.

Зазначимо, що в описі своєї діяльності організатори WTA жодного разу не вживають слова «конкурс». Натомість застосовують визначення премія та «відзнака». Тобто, тут не йдеться про відповідність якимось критеріям оцінки учасника, обов’язкових вимог щодо якості послуг, які він надає. World Travel Award — це звичайна «голосувалка», метою якої є реклама. А слова «конкурс» і «переможець конкурсу» вживають російські пропагандистські медіа для надання значимості події.

«Участь у цьому конкурсі і навіть перемога — це суто реклама.… Це навіть не конкурс/ Ця номінація — івент, захід, рекламний і маркетинговий хід, який існує в багатьох галузях», — пояснює Лієв.

В Україні також є учасники і переможці World Travel Awards. Як свідчать дані сайту премії, здебільшого це одні й ті ж готелі чи туристичні компанії, які з’являються у номінантах події щороку. Центр журналістських розслідувань звернувся до кількох з них, щоб дізнатися більше про умови участі та ймовірність оплати перемоги. Але ніхто не погодився говорити — ні в мережевих готелях вищого сегменту, ні в українських компаніях.

Київський бутік-готель «Воздвиженський» бере участь у World Travel Awards, починаючи з 2013 року, але жодного разу не отримував відзнаку. Тут нам спочатку сказали, що з інтерв’ю проблем не буде, але потім настрій адміністратора змінився.

Київська компанія go2chernobyl, яка організовує тури в Зону відчуження, вперше взяла участь у World Travel Awards у 2020 році, а першу премію отримала у 2021-му. Її відзначили як «провідного туроператора України». Ми зателефонували до офісу компанії, і адміністратор попросив  письмово надіслати питання, пообіцявши відповісти буквально через 30 хвилин. Однак на наш  запит ніхто так і не відповів.

World Travel Awards — абсолютно комерційний захід, бізнес-проєкт, за яким стоять конкретні люди. Організацією нагородження займається компанія World Media And Events Limited, зареєстрована у Лондоні у 2010 році.

Її засновником був Грем Евард Кук (Graham Edward Cooke), а з грудня 2018 року компанію контролює Джастін Алекс Кук (Justin Аlex Cooke), ймовірно, його син. Однак на церемоніях вручення відзнаки ми бачимо саме Кука-старшого, який є директором компанії.

Грем Едвард Кук, фото: сайт World Travel Awards

Крім World Media And Events Limited, за даними британського реєстру, син та батько Куки очолюють чи створили майже три десятки різних компаній з різними видами діяльності і словом awards у назві, які так чи інакше задіяні у World Travel Awards.

Попри помпезність медіаподачі туристичної нагороди і її церемоній з турами в різних країнах справи в Кука кепські. 9 березня цього року видання The London Gazette опублікувало повідомлення, із якого стає відомо, що у 2014 році Високий суд Лондона визнав Грема Едварда Кука банкрутом. У зв’язку з цим довірена особа боржника закликає кредиторів звернутися в його аудиторську компанію із підтвердженнями заборгованості Кука.

Знайомство із діяльністю Грема Кука за межами Великої Британії дає підстави для думки, що чим гірші справи у пана Кука на Батьківщині, тим активніше його діяльність в Росії в останні роки. Судіть самі.

У 2016 році Санкт-Петербург отримує премію World Travel Awards в номінації «Провідне культурне місто світу». І наступного, 2017 року церемонія нагородження вперше відбувається в Росії — у Санкт-Петербурзі.

У 2019 році Грем Кук веде перемовини з президентом Татарстану Мінніхановим щодо проведення церемонії нагородження переможців премії у Казані. Грем Кук як визнаний експерт радить, як зробити місто столицею світового туризму. Приміром, побудувати гіперлуп чи запустити космічні подорожі.

Наступного року Грем Кук вже веде перемовини з урядом Башкирії. Тут він бачить майданчик для проведения церемонії премії World Travel Technology Awards і каже, що  Уфа може стати новим Давосом.

Того ж року Грем Кук стає ментором всеросійського конкурсу «Майстри гостинності» платформи «Россия — страна возможностей», наглядову раду якої очолює особисто Володимир Путін. А в грудні 2020 року гранд-фінал премії World Travel Awards відбувається у Москві.

У серпні 2021 року Кук бере участь у фестивалі в арктичній Териберці. І заявляє про нову ідею — заснування премії лідерів арктичного туризму, наголошуючи при цьому, що лідером у цій сфері має стати російський Мурманськ.

Таку підвищену зацікавленість Росією пана Кука можна пояснити як завгодно, але це не дає відповіді на питання:  чому британська компанія допускає до участі в премії готель, що перебуває під західними санкціями? Ми надіслали компанії – власниці  WTA  запит щодо  участі в конкурсі підсанкційної Mriya Resort & Spa і отримання  нею відзнак переможця. Запитали також, чи перераховували «Мрія» та її проект «Винний парк» внески за свою участь та отримання відзнак. І чи не вважають організатори премії, що порушують політику невизнання спроби незаконної анексії Криму Росією, якої офіційно дотримується і Велика Британія.

Нам відповів Грем Кук. Він повідомив, що отримав наш лист, подякував за інформацію про те, що готель «Мрія» – під санкціями, і…пообіцяв зв’язатись із нами упродовж  наступних п’яти днів. Ми чемно почекали тиждень, аби текстову версію розслідування подати уже із відповідями пана Кука на наші запитання, але, на жаль, лист так і не  надійшов.

Гендиректор «Mriya Resort & Spa» Самвел Саруханян, коментуючи ТАСС чергову отриману нагороду від World Travel Awards, так пояснив байдужість організаторів премії до «кримських санкцій».

«Організатори премії не наголошують на прив’язці до регіону та політичних обмежень. А у 2015 році, коли ми вперше подали заявку, засновник премії Грем Кук сказав, що World Travel Awards — поза політикою, це й дозволяє нам щорічно брати участь і вигравати, приносячи світову популярність Республіці Крим», — сказав Саруханян.

Чи порушує організатор World Travel Awards політику невизнання щодо Криму і санкції?

Богдан Бернацький, юрист-міжнародник, викладач Києво-Могилянської академії і експерт з політики невизнання і санкцій Експертної мережі Кримської платформи, вважає, що з формальної точки зору порушень режиму санкцій у цій історії начебто немає.

«Ми говоримо про рейтинг, складений однією з компаній. І в цей рейтинг може потрапити будь-яка компанія, навіть з Ірану або Північної Кореї. І якщо вони визнають якийсь готель в Північній Кореї найкращим, тут ми не можемо з нормативно-позитивістської точки зору казати про порушення санкційного режиму. Брати участь у різних рейтингах ніхто нікому не може заборонити. Тим більше, що ці рейтинги не державні. Вони створюються приватною компанією за власною ініціативою», — каже Богдан Бернацький.

Богдан Бернацький, юрист-міжнародник. Фото: УНІАН

Однак якщо брати до уваги фінансовий бік цієї туристичної премії, то ситуація може виявитись принципово іншою. Адже обмеження, застосовані секторальними санкціями ЄС і США, забороняють будь-які транзакції з Криму, а обидва володарі премій — і готель «Мрія», і її «Винний парк» — знаходяться на півострові. Крім того, і готель «Мрія, і її юридична особа — компанія «Гарант-СВ», і їхня «мама» — ПАО «Сбербанк» Росії — під західними санкціями, тож будь які фінансові розрахунки з ними — під забороною.

«Якщо дійсно треба було сплатити внесок, це питання вже іншого порядку. На «Сбербанк» Америка наклала санкції, ЄС наклав,  є вони і в британському листі.  Якщо напряму «Сбербанк» проплатив за участь цього готелю в конкурсі, тоді ми можемо казати про порушення санкцій, оскільки вони потрапили під замороження фінансових операцій», — пояснює Бернацький.

Платити учасникам World Travel Awards треба не лише за вхідний квиток. Окремо продаються пакети для участі у церемонії нагородження з коктейлем і вечерею — від платинових до бронзових пакетів, для одного і десяти представників компанії-учасниці. Окремо оплачуються і набори рекламних медіапродуктів — від ролика, записаного на церемонії, — до інтерв’ю у туристичному журналі організаторів. І окремо треба заплатити за трофеї — дошку переможця і кубок. Однак ми знаємо, як підсанкційні особи обходять санкції — вони часто працюють через компанії-прокладки.

Самвел Саруханян, гендиректор Mriya Resort & Spa(праворуч) та Грант Бабасян

«І тут ми стикаємося з такою дилемою, що чисто правових підстав притягнути особу, яка просто захотіла, щоб якась компанія потрапила в список номінантів, майже неможливо. Треба буде доводити зв’язок особи, яка сплатила внесок від імені цієї компанії. І цей зв’язок необхідно буде прослідкувати між «Сбербанком», готелями, які здобули номінації. Треба встановити і здійснити певну слідчу роботу, фінансове розслідування. Фінансове розслідування необхідно здійснити за межами Сполученого Королівства, ЄС. Транзакції могли проходити і на території РФ», — говорить експерт Богдан Бернацький.

Звісно ж, журналістськими методами здійснити таке фінансове розслідування майже неможливо. Але це можуть і повинні робити спеціально створені для таких розслідувань органи в країнах ЄС, Великої Британії та США. Наприклад, фінансова розвідка міністерства фінансів Сполучених Штатів, яка відслідковує підозрілі доларові транзакції. Цінники на сайті World Travel Awards вказані в доларах та фунтах стерлінгів.

Відтак Центр журналістських розслідувань звернеться із відповідним проханням до Офісу по контролю за іноземними активами США та Казначейства Великої Британії. А якою може бути реакція уряду України?

«Цілком природною була б заява українського МЗС або РНБО, Офісу президента, у двосторонньому форматі — з проханням до британської влади звернути увагу їхнього офісу фінансових розслідувань на транзакції, які здійснювалися цією компанією. Це абсолютно нормальне прохання. І проінформувати Україну про результати такого розслідування. Мені здається, український уряд має взяти за правило доброго тону — звертатися постійно з питаннями, які зачіпають наші національні інтереси і  які напряму стосуються політики невизнання», — каже Богдан Бернацький.

Крім того, як вважають й інші експерти мережі Кримської платформи, Україна повинна, в першу чергу, застосувати власні санкції до проекту готелю «Мрія» — «Винного парку», який збудовано на вкрадених землях об’єднання «Масандра».

По-друге, пропонувати урядам країн-партнерів посилити санкції щодо готелю «Мрія», компанії «Гарант-СВ» та «Сбербанку». Адже перше застосування санкцій не призвело до бажаного результату — ці структури продовжують порушувати українське законодавство, привласнюючи державні активи — землі «Масандри».

Відеоверсію матеріалу дивіться нижче: