Зеленський і його оточення можуть бути причетними до отримання $40 млн від Коломойського – Слідство.Інфо

04 Жовтня 2021, 11:07

Документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників.

Про це йдеться у новому фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Журналістам вдалося визначити кінцевих власників офшорів, які могли отримати гроші. Ці кошти могли бути частиною історії з виведення та відмивання грошей ПриватБанку.

Як ідеться у розслідуванні, понад 600 журналістів з усіх куточків світу рік досліджували 11,9 мільйонів офшорних документів, які стали публічними після нового наймасштабнішого витоку. Цей проєкт дістав назву Pandora Papers.

Під час роботи над проєктом журналісти «Слідства.Інфо» знайшли підтвердження інформації, яка була опублікована під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1».

Достовірність наведеної у документах Pandora Papers та у схемі інформації засвідчили джерела «Слідства.Інфо».

Журналісти показали оприлюднену під час виборів схему британському експерту з фінансових злочинів Грему Барроу. Експерт назвав операції, відображені у схемі, підозрілими.

«Щоразу, коли я бачу серію угод, які виглядають ось так, для мене це є червоним прапорцем. Це виглядає як невиправдано складна серія угод і, отже, ймовірно, є причина, яка відрізняється від чисто комерційної причини», — зазначив він.

У документах міститься інформація про те, бенефіціарами Maltex були Володимир Зеленський, брати Сергій і Борис Шефіри та сценарист «Кварталу» Андрій Яковлєв.

Номінальним власником центру мережі компаній виступала фірма Davegra Limited, яка належала Івану Баканову. Саме нинішній голова СБУ підписав так звану «трастовую декларацію» – документ, що фіксує взаємини між номінальним і реальним власником компанії. Експерти пояснили, що дії Баканова були спрямовані на приховування особистості реального власника офшорної компанії – Володимира Зеленського.

40 млн доларів були переведені на рахунки в якості статутного капіталу. Фірми, які ймовірно переводили гроші, підозрюються в розкраданні мільярдів доларів вкладників «Приватбанку».

За інформацією авторів журналістського розслідування, переказ грошей здійснювався через кіпрську філії ПриватБанку, ймовірно задіяну у відмиванні грошей. Як мінімум одна з офшорних фірм «кварталівців» мала рахунок в цьому банку, а значить, також могла бути задіяна у відмиванні грошей.

Журналісти намагалися отримати коментар у всіх фігурантів розслідування, але відповів лише Борис Шефір. Він, на відміну від своїх бізнес-партнерів, не пішов у політику.

Борис Шефір заявив, що реєстрація офшорних фірм була обумовлена необхідністю «захисту своїх інтересів», а також запевнив, що почав закривати офшорну частину бізнесу.

В Офісі президента заявили, що «відповіді не буде».

У Києві намагались зірвати показ фільму-розслідування «Офшор 95», у якому висвітлюються схеми президента України Володимира Зеленського та його команди. Прем’єра фільму планувалася на 19:00 в київській Малій Опері, однак за п’ять годин до початку її керівник повідомив, що не буде показувати фільм. Однак після широкого розголосу цієї інформації у ЗМІ у Малій Опері передумали і дозволили показ фільму.

Нагадаємо:

  • 9 травня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca. У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.
  • 5 листопада 2017 року ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.
  • Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з РФ та офшори королеви Єлизавети II.
  • За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.