З початку року виникла тисяча пожеж в екосистемах Херсонщини

12 Жовтня 2021, 09:16

Фото "Херсонці"

За добу рятувальники Херсонщини 13 разів залучались на гасіння пожеж сухої трави, сміття та очерету. Усього з початку року на Херсонщині вже ліквідовано 1086 пожеж в екосистемах на площі 569,1 га.
Про це повідомляє Головне Управління ДСНС України у Херсонській області.
За минулу добу підрозділи обласної Держслужби з надзвичайних ситуацій 13 разів виїжджали на ліквідацію пожеж в екосистемах. Горіли сухостої на відкритих територіях, сміття та очерет окремими осередками. На таких пожежах довелось попрацювати вогнеборцям всіх районів області. Загальна площа гасіння склала 7,09 га.
Служба порятунку застерігає не провокувати пожежі в екосистемах.
“Пам’ятайте про те, що основними причинами загорянь сухої трави та очерету залишаються необережне поводження з вогнем, неконтрольоване випалювання сміття, безвідповідальне користування відкритим вогнем в лісових масивах. У разі випадків займань в екосистемах терміново телефонуйте за номером екстреного виклику «101»”, – наголосили рятувальники.

Щороку восени та на весні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років.

Згідно законодавства, штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

– для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);

– для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).

За даними правоохоронців, у вересні за фактами пожеж в екосистемах поліція Херсонщини відкрила три кримінальні провадження.

Напередодні на відкритих територіях області зафіксовано 20 пожеж на площі 8,46 га. Зокрема у Херсонському районі силами пожежно-рятувальних підрозділів ліквідовано 11 пожеж, у Скадовському – 6, Каховському – 2 та Бериславському – 1.

Як повідомлялось, нещодавно Генічеські рятувальники спільно з місцевою пожежною охороною села Щасливцеве ліквідували пожежу в покинутій будівлі та врятували чоловіка.