Вибори на Херсонщині: Поліція зафіксувала 11 порушень

01 Жовтня 2021, 22:54

Триває виборчий процес з проміжних виборів народного депутата України по округу №184. Наразі правоохоронці вже зафіксували 11 порушень, пов’язаних із виборчим законодавством, серед яких найбільше – це порушення правил агітації, підкупи виборців і перешкоджання здійсненню виборчого права. Відкрито три кримінальні провадження та складено чотири адміністративні матеріали.

Про це повідомив очільник поліції Херсонщини Олександр Прокудін під час спільного брифінгу з координатором спостереження громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області Євгенієм Гладким та експертом з виборчих питань Херсонської обласної організації комітету виборців України Володимиром Молчановим 1 жовтня.

“Наше завдання – забезпечити публічну безпеку, громадський порядок та вільне волевиявлення громадян. Вибори мають пройти законно й ніхто не має права впливати на виборчий процес. І поліція готова до виконання покладених на неї завдань, щоб громадяни змогли реалізувати конституційне право на волевиявлення. Ми реагуватимемо на всі повідомлення від громадян та фіксуватимемо всі порушення виборчого законодавства. Також під час передвиборчої кампанії та безпосередньо у день виборів ми будемо постійно взаємодіяти з представниками ОПОРИ для обміну інформацією про виявлені порушення та своєчасного реагування на них”, – зазначив Олександр Прокудін.
Через засоби масової інформації начальник ГУНП закликав усіх суб’єктів виборчого процесу дотримуватись закону під час виборчої кампанії, не порушувати правила агітації та не піддаватися провокаціям. Наголосив, що організатори внесення недостовірних даних і учасники фальсифікацій будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.
За інформацією пресслужби секретаріату Центральної Виборчої Комісії, 1 жовтня ЦВК зареєструвала в ОВО № 184 наступних кандидатів: Дмитра Васильєва, Юрія Колихаєва, Сергія Андрійовича Козиря, Геннадія Борисовича Лагуту, Геннадія Васильовича Лагуту як самовисуванців, Олександра Пономарьова від Політичної партії “Блок опозиційних сил”.
Окрім того, ЦВК відмовила в реєстрації кандидатів у народні депутати України Юрія Євсєєва, Владислава Савчука, Кирила Трубнікова, Андрія Бархатова, Станіслава Горбачова, Дениса Гончаренка, Дарта Вейдера, Юрія Путаса, Наталії Мельник, Валентина Зубова, Ірини Хуснаін, Володимира Вискварки, Олеся Пришви в ОВО № 184.
Комісія завершила процес реєстрації кандидатів у народні депутати України на проміжних виборах народних депутатів України 31 жовтня 2021 року.
В ОВО № 184 зареєстровано 19 кандидатів: Катерину Одарченко, Андрія Помазана, Ігоря Токовенка, Олега Баркаренка, Геннадія Миколайовича Лагуту, Сергія МатвійчукаТетяну ЛазаревуВолодимира БериславськогоІгоря ЙосипенкаМихайла МельникаМаксима НегроваСергія Вячеславовича КозиряГанну Живцову, Дмитра Васильєва, Юрія Колихаєва, Сергія Андрійовича Козиря, Геннадія Борисовича Лагуту, Геннадія Васильовича Лагуту, Олександра Пономарьова.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА виявили білборд без вихідних даних зі згадкою імені голови ОДА та кандидата у народні депутати по округу №184 Сергія Козиря.

ОПОРА виявила ознаки непрямого підкупу виборців під час концерту з одним із кандидатів.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.