В ОПОРІ розповіли, як на виборах народного депутата на Херсонщині використовують адмінресурс

10 Жовтня 2021, 20:32

Фото: ДПСУ.

У Новій Каховці 9 жовтня відбувся форум місцевих громад за участі членів Кабміну та народних депутатів, під час якого висловлювалась підтримка голові Херсонської облдержадміністрації Сергію Козирю як кандидату у народні депутати, який балотується в окрузі №184. 

Громадянська мережа ОПОРА повідомила про недемократичну практику і зловживання адміністративним ресурсом.

“З огляду на зміст промов згадуваних посадовців про наявність у їхніх словах ознак передвиборної агітації свідчить безпосередня згадка наявності статусу кандидата у депутати та висловлення йому підтримки, що можемо розглядати як форму спонукання виборців голосувати за або не голосувати за конкретного кандидата у депутати”, – зауважив радник з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Зокрема, форум анонсувала Херсонська облдержадміністрація, зазначивши, що участь у заході візьмуть Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та народний депутат України Олександр Корнієнко.

9 жовтня у Палаці культури форум відкрив Сергій Козир, якого представили як голову ОДА. Він також презентував локальну стратегію ефективного розвитку підприємництва та економічного розвитку громад кластерного типу.

При цьому, відповідно до інформації, яку надали ОПОРІ в Херсонській облдержадміністрації, голова ОДА знаходиться у відпустці з 27 вересня до 29 жовтня.

В ОПОРІ нагадали про низку обмежень, що застосовується до ведення передвиборної агітації, які можуть мати місце у цьому випадку:

По-перше, виборче законодавство визначає перелік суб’єктів, яким забороняється участь у передвиборній агітації… По-друге, забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями (ч. 4 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). Для належної кваліфікації порушення цієї норми слід з’ясувати чи є обласна державна адміністрація, яка анонсувала цей захід, організатором (співорганізатором) форуму.

В разі здійснення зазначеними особами передвиборної агітації у робочий час або ж в разі підтвердження інформації, що організатором або співорганізатором форуму була обласна державна адміністрація або будь-який інший орган державної влади, орган місцевого самоврядування, у діях зазначених осіб можуть бути ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-10 КУПАП (інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації).”

Крім того, для забезпечення демократичних стандартів проведення виборів посадовим особам необхідно чітко розмежовувати офіційну та передвиборчу активність. Інакше це загрожує зловживанням адміністративним ресурсом та створює неконкурентні переваги особі, яка поєднує статус посадовця та кандидата.

Також недемократичною практикою, яка є досить небезпечною з точки зору зловживання адміністративним ресурсом, може вважатися висловлення публічної підтримки кандидату з боку державних службовців (в тому числі міністрів та їх заступників) та посадових осіб органів місцевого самоврядування (зокрема, міського голови та його заступників).

Згідно з Наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 № 158 “Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування” державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування у своїй діяльності зобов’язані дотримуватись політичної неупередженості та нейтральності, а саме уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів. Крім того, політична неупередженість є одним з основних принципів державної служби, визначених в Законі “Про державну службу”, й не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків.

“Таким чином, для забезпечення рівних умов для всіх кандидатів на виборах незалежно від їх партійної приналежності державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані бути політично неупередженими та нейтральними”, – резюмували в ОПОРІ.

Як на Херсонщині на форумі громад агітують за кандидата у народні депутати йшлося у сюжеті Суспільного.

Раніше Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати по округу №184 Сергія Анатолійовича Козиря, який був ймовірним «двійником» кандидата у нардепи, голови Херсонської облдержадміністрації Сергія Козиря.

Як повідомлялось, Центральна виборча комісія затвердила форму виборчого бюлетеня для голосування 31 жовтня в одномандатних виборчих округах №184 та №197 із зазначенням порядкових номерів у відповідних графах.

Детальніше про те, хто хоче стати народним депутатом на Херсонщині, за посиланням.

Правоохоронці вже зафіксували 11 порушень, пов’язаних із виборчим законодавством, серед яких найбільше – це порушення правил агітації, підкупи виборців і перешкоджання здійсненню виборчого права. Відкрито три кримінальні провадження та складено чотири адміністративні матеріали.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.