Українці в Європарламенті провели флешмоб на підтримку арештованого в Криму Нарімана Джелялова

10 Жовтня 2021, 19:23

Українці в Європарламенті провели флешмоб на підтримку арештованого в Криму Нарімана Джелялова. Учасники акції тримали в руках футболки з портретом Джелялова і написом Free Nariman Dzhelal.

Про це повідомив режисер, колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вчора брав участь в European Youth Event, щорічному заході, який організовує для молоді Європейський парламент в Страсбурзі. Там же разом з українськими студентами та лауреатами премії Сахарова влаштували флешмоб на підтримку українського політв’язня Нарімана Джеляла», – написав Сенцов.

Перша заступник міністра закордонних справ України Еміне Джаппарова назвала «каральної практикою радянських часів» рішення слідства направити заарештованого в Сімферополі першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова в психіатричну лікарню для проведення експертизи.

«В тимчасово окупованому Криму Нарімана Джеляла безпідставно і примусово направили в стаціонар психіатричної клініки для проходження так званої «психолого-психіатричної експертизи». Вона триватиме понад 20 днів. Каральна практика в «кращих радянських традиціях», – написала вона в twitter.

В окупованому Криму першого заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова, якого ФСБ разом з двоюрідними братами Азізом і Асаном Ахтемовимі звинувачує у скоєнні «диверсії», яка нібито сталася на газопроводі в селі Перевальне, вивезли в психіатричну лікарню для «проведення експертизи».

В окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» залишив під вартою першого заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова, якого ФСБ разом з двоюрідними братами Азізом і Асаном Азтемовими обвинувачує у скоєнні «диверсії», яка нібито сталася на газопроводі в селі Перевальне. При цьому «суд» скоротив на день термін арешту Джелялова, який тепер має перебувати в СІЗО до 3 листопада.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі).