У Мінреінтеграціі розповіли, скільки переселенців отримають пільгові іпотечні кредити в 2022 році

07 Жовтня 2021, 16:50

В Україні у 2022 році 342 сім’ї внутрішньо переміщених осіб (ВПО) отримають пільгові іпотечні кредити в рамках програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується Урядом України за підтримки Уряду Німеччини.

Про це заявив перший заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Цього року на програму «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» закладено 408,13 млн грн. Наразі вже підписано 110 договорів з ВПО на загальну суму 126 млн гривень. Наступний етап відбору кандидатів на отримання кредиту запланований 12 жовтня. Що стосується наступного року, то на 2022 рік на цю програму передбачено 465,33 млн гривень. Це дасть нам можливість надати пільгові кредити для 342 родин. Якщо рахувати за середнім показником кількості осіб у родині, виходить, що понад 700 ВПО матимуть можливість отримати власне житло наступного року», – зазначив Замлинський.

Ростислав Замлинський, заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ України Фото: investigator.org.ua

Він також розповів і про результати бюджетної програми для придбання житла для ВПО за форматом 70/30 (70% вартості сплачується з державного бюджету, ще 30% – з місцевих бюджетів).

За його словами, за період дії цієї програми з 2017 по 2020 рік вдалося забезпечити житлом майже 1000 сімей ВПО.

«Цьогоріч кількість виділених коштів на зазначену програму у 6 разів перевищує 2020 рік – з 20 до 125 млн гривень. Наразі вже схвалено 95 пропозицій на загальну суму 96,3 млн гривень для придбання 320 об’єктів нерухомості для трошки більше як 900 ВПО. Тобто лише за один рік ми змогли забезпечити житлом майже стільки ж ВПО, скільки за чотири роки існування програми», – сказав Замлинський.

За інформацією Мінреінтеграції, у 2021 році за субвенціями з державного бюджету, місцевими адміністраціями має бути придбано 294 об’єкти нерухомості для дев’яти сотень внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Серед тих, хто вже отримав квартири, є і мешканці модульного містечка у Павлограді. Квартири і домівки не передаються у власність переселенцями, а надаються у тривале користування. Умовою надання субвенції з держбюджету є мінімум 30% фінансування з місцевого бюджету, йдеться у розслідувані Микити Панасенка «Тимчасово на сім років. Чому переселенці залишаються у модульних контейнерах» для телепроекту Центру журналістських розслідувань «Питання національної безпеки».

У семи транзитних модульних містечках, збудованих у 2015 році німецьким фондом GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини для тимчасового перебування вимушених переселенців з Донбасу, до сих пір проживають 1323 людини, з яких 377 – неповнолітні. Гарантійний термін на безпечну експлуатацію модулів сплив у 2018 році. У Харкові обстеження вже засвідчило непридатність містечка до експлуатації. Проблеми в інших міні-поселеннях внутрішньо переміщених осіб (ВПО) фіксували правозахисники.

У серпні Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляло, що підписано перші договори з 5 сім’ями з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали пільгові іпотечні кредити в рамках проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», який реалізується урядом України за підтримки уряду Німеччини.

Кредит надається строком на 20 років під пільгові умови – 3 % річних у гривні із розрахунку 63 кв. м. загальної площі на сім’ю.

Інформація про способи подання відповідної заяви знаходиться за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu.

Мінреінтеграції просить громадян з числа внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані як кандидати для отримання кредиту згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції об’єднаних сил (ООС) на придбання житла, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року №980, ознайомитись з інформацією за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/zahalna-informatsiia.

Нагадаємо: