У Краматорську колишню школу за європейські кошти переобладнали на гуртожиток для переселенців

03 Жовтня 2021, 19:55

В Донецькій області у місті Краматорськ колишню школу переобладнали на гуртожиток, в якому отримають власне житло 17 родин переселенців. 26,4 млн грн на реконструкцію колишньої освітньої установи виділив Європейський інвестиційний банк.

Про це повідомляє Донецька обласна державна адміністрація, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, проєкт реконструкції гуртожитку став переможцем премії «Найкращий проєкт надзвичайної кредитної програми для відновлення України» в номінації «Забезпечення житлом».

Європейський інвестиційний банк виділив 26,4 млн гривень на перебудову колишньої школи під повноцінні квартири. Завдяки цьому внеску 17 родин (а це 55 осіб) отримають власне житло.

«Ми в Донецькій ОДА у свою чергу виділили 5 млн гривень на благоустрій прилеглої території. Щоб жити тут було не лише зручно, але й приємно», – повідомив голова ОДА Павло Кириленко.

Реконструкція була виконана таким чином, що будівля стала комфортною та повністю доступною – у тому числі й для маломобільних груп населення.

За інформацією Мінфіну України, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) створений у 1957 році. На сьогодні його акціонерами є 27 країн Європейського Союзу. З 2004 року Україна розпочала співпрацю з ЄІБ щодо створення нормативно-правової бази з метою залучення його ресурсів для реалізації інфраструктурних, енергетичних, природоохоронних та інших інвестиційних проектів.

Станом на 1 вересня 2021 року загальний обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів в Україні, як в державному, так і приватному секторі, складає понад 7,5 млрд євро. Спільні з ЄІБ проекти спрямовані на розвиток автомобільних доріг України, енергетичну галузь, розвиток муніципальної та залізничної інфраструктури, підтримку малого та середнього бізнесу, відновлення інфраструктури Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо:

  • У серпні 2021 року у Донецькій області в Краматорську розпочалося будівництво 12-поверхового будинку для переселенців. Вартість проєкту становить понад 193 млн гривень. Будівництво здійснюється представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні в межах реалізації проєкту «Покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб на сході України», що фінансується урядом Німеччини через Німецький банк розвитку (KfW) та за підтримки міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.