ЦВК скасувала реєстрацію Колихаєва та Лагути кандидатами у нардепи

12 Жовтня 2021, 21:30

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію ще двох кандидатів у народні депутати на проміжних виборах по округу № 184.

Про це повідомляє пресслужба секретаріату комісії.

ЦВК скасувала реєстрацію кандидатів у народні депутати України Юрія Анатолійовича Колихаєва і Геннадія Борисовича Лагути, які балотувалися в ОВО № 184 у порядку самовисування. Перед тим ці кандидати подали до комісії заяви про відмову від балотування.

Також змінами до постанови про форму, колір і текст бюлетенів Комісія виключила позиції про вказаних кандидатів з виборчих бюлетенів.

Таким чином, станом на 12 жовтня на проміжних виборах народних депутатів України в ОВО № 184 (Херсонська область) балотується 16 кандидатів.

У свою чергу, громадянська мережа ОПОРА промоніторила згадки про кандидатів і партії у виданнях, які видаються на території виборчого округу №184 Херсонської області.

Як виявилось, з кінця серпня опубліковані 58 різних публікацій кандидатів та партій. Лише 10 публікацій з 58 позначені як рекламні.

Лідером за кількістю публікацій про нього і згадувань його у публікаціях є заступник голови Херсонської обласної ради, кандидат Геннадій Лагута. Його у публікаціях друкованих видань згадували 23 рази. Про депутата Херсонської обласної ради Ігоря Йосипенка, який балотується у народні депутати від партії «Європейська солідарність», написали 20 разів. Про голову Херсонської облдержадміністрації Сергія Козиря, який балотується від партії «Слуга народу», знайдено 11 згадок у ЗМІ. Козир на відміну від Ігоря Йосипенка і Геннадія Лагути не був потенційним кандидатом, і партія визначилася з його висуванням лише у другій половині вересня, а тому брались до уваги згадки про нього у виданнях саме за цей період. Лише один раз згадувався у місцевих газетах кандидат Максим Негров.

Згадок про інших 14-ти кандидатів у місцевих газетах поки що немає.

Усі кандидати і партії згадувалися переважно у позитивному ключі, нейтральні згадки зафіксовано лише про Сергія Козиря, коли цитувались його виступи на різних заходах. Жодного критичного матеріалу про кандидатів у газетах, які видаються на території виборчого округу № 184, за період з кінця серпня не було.

Як повідомлялось, раніше в ОПОРІ розповіли, як на виборах народного депутата на Херсонщині використовують адмінресурс.

Раніше Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати по округу №184 Сергія Анатолійовича Козиря, який був ймовірним «двійником» кандидата у нардепи, голови Херсонської облдержадміністрації Сергія Козиря.

Центральна виборча комісія затвердила форму виборчого бюлетеня для голосування 31 жовтня в одномандатних виборчих округах №184 та №197 із зазначенням порядкових номерів у відповідних графах.

Детальніше про те, хто хоче стати народним депутатом на Херсонщині, за посиланням.

Правоохоронці вже зафіксували 11 порушень, пов’язаних із виборчим законодавством, серед яких найбільше – це порушення правил агітації, підкупи виборців і перешкоджання здійсненню виборчого права. Відкрито три кримінальні провадження та складено чотири адміністративні матеріали.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.