Разумкова відправили у відставку з посади спікера Верховної Ради

07 Жовтня 2021, 12:37

Верховна Рада проголосувала за відставку спікера Дмитра Разумкова.

Рішення підтримали 284 депутати, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Дмитро Разумков обраний Головою Верховної Ради 29 серпня 2019 року. До того він очолював політичну партію «Слуга народу».

Народні депутати з фракції «Слуга народу» 2 жовтня зібрали необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання з посади Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Це відбулося в межах дводенного виїзного засідання фракції «СН» у Трускавці.

Разумков заявляє, що продовжуватиме активну політичну діяльність та планує створити «велику команду».

Як зазначає ZN.UA, через своє «вільнодумство» та неготовністю порушувати регламент за вказівкою згори у Разумкова та Офісу президента вже давно напружені стосунки. Останньою краплею став закон №5599 про деолігархізацію. Зокрема, Разумков критикував документ за норму, що дозволяє формувати реєстр олігархів рішенням «ручної» Ради нацбезпеки та оборони, вказував на правові колізії у документі відправив його на розгляд Венеціанської комісії.

Президент Володимир Зеленський називав «внутрішньофракційним» питання відставки чи збереження на посаді голову парламенту. Однак, за словами самого Разумкова, фракція «Слуга народу» відмовилася з ним зустрітися й обговорити власну ініціативу, мовляв, «сенсу в такій зустрічі немає».

За узгодженим на з’їзді «слуг» у Трускавці планом, очолити парламент має перший віцеспікер Руслан Стефанчук, а його місце займе перший заступник голови фракції СН Олександр Корнієнко.