Pandora Papers підтверджує причетність власника «Епіцентру» Гереги до бізнесу в Криму – Слідство.інфо

04 Жовтня 2021, 09:53

Фото: ГУ ДСНС України в Херсонській області.

Документи про офшорні компанії Pandora Papers, які опублікували журналісти з усього світу 3 жовтня, підтвердили, що компанії власників мережі гіпермаркетів «Епіцентр», депутата Верховної Ради України Олександра Гереги та його дружини Галини, володіють бізнесом в окупованому Криму.

Про це повідомляють журналісти Слідство.Інфо, які досліджували Pandora Papers, передає Центр журналістських розслідувань.

«Проект Pandora Papers підтверджує причетність Гереги до бізнесу в окупованому Криму. Документи міжнародних провайдерів визначають подружжя Герег власниками п’яти кіпрських компаній. Усі вони належали подружжю Герег через мережу офшорних компаній, зокрема через два фонди, Fundationsanstalt та Gold Taurus Stiftung. Така структура кіпрських компаній дозволяла на той момент уникати декларування. Обидва фонди не зазначені у декларації народного обранця, як і дві із п’яти кіпрських компаній. Йдеться про Samelio Holdings Limited та Edlagor Enterprises Limited. Остання володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму, «Новацентр К», – пише Слідство.Інфо.

Сам Герега на запитання «Слідство.Інфо» відповів, що жодного бізнесу у Криму не веде, та заперечив причетність фонду до групи «Епіцентр».

У 2018 році ЦЖР в матеріалі Хто хоче зберегти ВЕЗ в окупованому Криму? повідомляв, що Олександр Герега навпіл з дружиною Галиною Герегою володіє мережами будівельних гіпермаркетів «Епіцентр К» та «Нова лінія». У Криму після окупації РФ вони змінили вивіску на «Новацентр К», а власника – на підмосковну компанію «Русстрой К».

Гіпермаркет «Новацентр К» в Севастополі, фото: РадіоСвобода

Президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування режиму вільної економічної зони «Крим», прийнятий Верховною Радою 1 липня. Він діяв з 2014 року, дозволяючи роботу українського бізнесу в окупованому Криму, що суперечило режиму санкцій США і ЄС, введених у відповідь на спробу Росії приєднати український півострів, та дискримінував громадян України в Криму, наділивши їх статусом нерезидентів.

Раніше в в інтерв’ю кримським журналістам на острові Зміїний Володимир Зеленський, відповідаючи на питання головної редакторки Центру журналістських розслідувань Валентини Самар про затримку із підписанням закону, повідомив, що ніяких проблем щодо цього немає.

Валентина Самар на своїй сторінці у Facebook звертає увагу на те, що прийнятий закон з незрозумілих, але з ознаками порушення Регламенту ВРУ обставинами, не підписувався і не передавався головою парламенту Разумковим на підпис президенту цілий місяць. При тому, що інформація про підписання ним закону ще 8 липня була подана офіційним державним агентством Укрінформ.

Як повідомлялося,  1 липня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні скасувала Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим »і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» і внесла відповідні зміни в ряд інших законів.

Повне інтерв’ю президента України Володимира Зеленського читайте у матеріалі: «Як повернути Крим. Інтерв’ю президента України Володимира Зеленського журналістам із Криму»який вийшов раках проєкту «Як ми будемо повертати Крим» Лабораторії журналістики суспільного інтересу та НВ, що об’єднав кримських журналістів різних медіа, правозахисників та громадських діячів у «Кримську редакцію» для пошуку інструментів та рішень  деокупації півострова.

Подробиці про те, чому закон про ВЕЗ «Крим» мав бути скасований, як відновити права кримчан, ним порушені, та якими мають бути економчні відносини з окупованим Кримом, читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань: 

«ВЕЗ «Крим»: чи перегорнемо сторінку»

«Скасування ВЕЗ «Крим». Що натомість?» 

«Без ВЕЗ: Особливості економічних відносин з окупованих Кримом».

Нагадаємо:

  • Упродовж семи років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликали скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і, водночас, дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 травня 2021 року група народних депутатів подала до Верховної Ради проєкт закону «Про скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • У квітні 2021 року народний депутат Рустем Умєров повідомив, що парламентське міжфракційне об’єднання «Кримська платформа» розробляє пакет законопроектів, що стосуються тимчасово анексованого півострова, зокрема й проєкт закону про скасування ВЕЗ «Крим».