Напад на журналістів «Схем»: глава Укрексімбанку Мецгер зник, пізніше його знайшли і вручили підозру

07 Жовтня 2021, 12:41

Правоохоронці не могли відшукати главу Укрексімбанку Євгена Мецгера, щоб вручити йому підозру в справі про перешкоджання роботі журналістів програми «Схеми». Директору департаменту інформаційної політики Володимиру Пікалову вручили повідомлення про підозру вдома, де його виявили представники прокуратури.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Київської міської прокуратури.

Як повідомилили в установі, за погодження Голосіївської окружної прокуратури Києва органом дізнання Голосіївського управління поліції вручено повідомлення про підозру одній зі службових осіб банку за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1, 3 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Місцезнаходження ще однієї службової особи банку, відносно якої також складено повідомлення про підозру, встановлюється.

Пікалов напередодні уникнув вручення підозри, прослизнувши з місця роботи через інший вихід, заявила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі УП.

Пізніше Мецгер опублікував текст підозри, який йому все ж вручили правоохоронці.

«Отримав підозру від прокуратури. Правоохоронці сьогодні о 9 ранку приїхали до мене додому та вручили документ. Вчора вони чомусь приїжджали до приміщення банку, але я вже не мав законних підстав там знаходиться після того, як написав заяву про відсторонення від виконання обов’язків. Я готовий у повному обсязі співпрацювати зі слідством. Глибоко переконаний, що свобода слова – це важлива складова розвитку України. Ще раз хочу принести щирі вибачення перед журналістською спільнотою та особисто перед Кирилом Овсяним та Олександром Мазуром», – написав Мецгер.

Як заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, поліція вже долучила до матеріалів розслідування відео з кабінету голови правління Укрексімбанку, на якому зафіксовані протиправні дії групи осіб щодо журналістів «Радіо Свобода».

«Найближчим часом потерпіла сторона передасть й оригінал відновленого відеозапису, який також буде долучений до матеріалів провадження в якості речового доказу та направлений на експертизу. Відомості у ЄРДР за ст. 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» за заявою журналістів було внесено ще того самого дня у понеділок, 4 жовтня. Впевнений, що розслідування не забере багато часу і незабаром буде пред’явлено погоджені прокуратурою підозри. Від себе додам, що така поведінка щодо співробітників ЗМІ неприпустима у демократичному суспільстві й отримає належну правову оцінку правоохоронців і суду», – сказав Денис Монастирський.

Глава Укрексімбанку Мецгер склав повноваження на період розслідування нападу на журналістів «Схем».

Офіс президента виступає за відсторонення чи звільнення Євгена Мецгера з посади голови правління Укрексімбанку після нападу на журналістів «Схем».

Редакція програми «Схеми» звернулась до технічних спеціалістів, яким вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми у кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера. На відновленому відео є весь запис інциденту.

  • Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили про напад на знімальну групу у кабінеті голови правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера під час запису інтерв’ю з ним. Інспектори відділу дізнання Голосіївського управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.
  • Як повідомила керівник програми розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька, на них напали у центрі Києва високопосадові працівники державного «Укрексімбанку», прямо у кабінеті голови правління забрали техніку та видалили відзняте відео (в тому числі відео нападу).
  • Національна спілка журналістів України засуджує обурливу поведінку керівництва та співробітників банку, висловлює солідарність із командою розслідувачів програми “СХЕМИ”. Національна поліція має оперативно провести розслідування, результатом якого повинно стати вагоме покарання нападників.
  • Пресслужба державного Укрексімбанку опублікувала заяву, в якої намагається виправдати дії свого керівника Євгена Мецгера і охоронців після нападу на співробітників програми «Схеми», звинувативши журналістів у «провокації» і «спробі заволодіти банківською таємницею».