На адмінмежі з Кримом прикордонників намагалися підкупити російськими рублями

28 Жовтня 2021, 12:35

У КПВВ «Каланчак» адмінмежі з Кримом прикордонників намагалися підкупити російськими рублями.

Про це повідомляє Херсонський прикордонний загін Держприкордонслужби.

Так, напередодні до контрольного пункту в’їзду-виїзду «Каланчак» прибула громадянка України, яка направлялась з тимчасово окупованого півострова на материкову частину України. Під час проходження прикордонного контролю, разом з паспортом вона запропонувала військовослужбовцям 500 російських рублів за безперешкодний пропуск через адмінмежу. Виявилось, що в паспортному документі відсутня третя вікова фотокартка, і вона вважала, що це може бути перешкодою у пропуску.

Від хабаря прикордонники відмовились. Про виявлення ознак кримінального правопорушення передбаченого статтею 369 ККУ «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» військовослужбовці повідомили співробітників Національної поліції та після проведення слідчих дій пропустили громадянку на материкову частину України.
Як наголошують правозахисники, відсутність третьої вікової фотокартки у паспорті не є підставою для перешкод виїзду з окупованої території. Українські документи кримчани можуть зробити на території, підконтрольній Україні.
Раніше у КПВВ «Чонгар» прикордонники виявили в автомобілі ніж, схожий на холодну зброю. Автівка належить громадянину України, який направлявся з території тимчасово окупованого Криму.
Державна прикордонна служба системно демонструє найвищий рівень довіри громадськості. Про це свідчить чергове опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС).
Зокрема, 54% респондентів вважають, що прикордонне відомство є інституцією, яка діє в інтересах суспільства і є ефективною. Ще більше опитаних (56%) впевнені, що прикордонники діють в інтересах суспільства і аж 74% респондентів переконані, що Державна прикордонна служба України здатна захищати кордони держави.