КПВВ “Чаплинка” на адмінмежі з Кримом остаточно припинив роботу

19 Жовтня 2021, 14:44

З вівторка, 19 жовтня, через КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом не здійснюється пропуск осіб та транспортних засобів. Цей контрольний пункт остаточно завершив своє функціонування.
Як повідомили в Херсонському прикордонному загоні Держприкордонслужби, перетнути адмінмежу з ТОТ АР Крим можна в КПВВ «Каланчак», або КПВВ «Чонгар», які продовжують функціонувати в штатному режимі.

Раніше в Херсонській облдержадміністрації затвердили рішення про припинення роботи зазначеного КПВВ.
У свою чергу, правозахисники виступили проти закриття КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

«Якщо ми говоримо про окуповані території, на яких залишається цивільне населення, то будь-який пункт виїзду вкрай важливий для евакуації, особливо для екстреної евакуації. Ми бачимо, що в будь-який момент ситуація може загостритися, може початися ескалація конфлікту, нові хвилі переслідування тощо. Якщо є можливість, треба зберігати якомога більше пунктів виїзду з окупованих територій. Тому правозахисники, і в тому числі наша організація, ми не підтримуємо рішення про закриття «Чаплинки», – розповіла сайту IPC-Генічеськ координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Фактично КПВВ «Чаплинка» не працює ще з літа: контрольний пункт закрили через проведення ремонтних робіт та постійно відтерміновували дату поновлення його роботи.

Раніше заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповідав про недоцільність утримання КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом.

Нагадаємо:

  • 7 червня 2021 року КПВВ «Чаплинка» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом закрили на два тижні через проведення ремонтних робіт.
  • 21 червня 2021 року роботу КПВВ «Чаплинка» припинили до 15 липня з метою забезпечення можливості проведення робіт з діагностики та удосконалення засобів зв’язку і спостереження на КПВВ.
  • У липні 2021 року робота КПВВ «Чаплинка» через проведення ремонту інфраструктури була припинена до 15 серпня. У серпні 2021 року роботу КПВВ припинили до 15 вересня.
  • У вересні в Херсонській ОДА повідомляли, що на КПВВ «Чаплинка» до 18 жовтня проводитимуться роботи з модернізації систем контролю за перетинанням адміністративної межі особами і транспортними засобами.