Глава Укрексімбанку Мецгер склав повноваження на період розслідування нападу на журналістів «Схем»

06 Жовтня 2021, 12:25

Пресслужба Укрексімбанку оприлюднила заяву голови правління банку Євгена Мецгера щодо конфлікту з журналістами програми «Схеми».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ситуація, яка виникла навколо Банку, є неприпустимою. Моя надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання. Повністю усвідомлюю свою відповідальність.

Щоб зняти хоча б частину шкоди репутації Банку та відвернути негатив по відношенню до його чудового колективу, невідкладно пишу заяву про складання повноважень Голови Правління на час проведення необхідних слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в Банку згідно з відповідними процедурами», – йдеться в заяві Мецгера.

Також він додав, що подальший розвиток ситуації залежить тільки від висновків, які будуть зроблені слідством та перевіркою.

Поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо Свобода, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

«Поліція вже долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління Укрексімбанку, на якому зафіксовано протиправні дії групи осіб щодо журналістів Радіо Свобода. Найближчим часом потерпіла сторона передасть й оригінал відновленого відеозапису, який також буде долучений до матеріалів провадження як речовий доказ і направлений на експертизу», – написав Монастирський.

Міністр нагадав, що за заявою журналістів кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності було розпочато 4 жовтня.

«Впевнений, що розслідування не забере багато часу. І вже після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам буде оголошено погоджені прокуратурою підозри. Від себе додам, що така поведінка до співробітників ЗМІ неприпустима у демократичному суспільстві та обов’язково отримає належну правову оцінку правоохоронців», – наголосив Монастирський.

Офіс президента виступає за відсторонення чи звільнення Євгена Мецгера з посади голови правління Укрексімбанку після нападу на журналістів «Схем».

Редакція програми «Схеми» звернулась до технічних спеціалістів, яким вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми у кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера. На відновленому відео є весь запис інциденту.

  • Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили про напад на знімальну групу у кабінеті голови правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера під час запису інтерв’ю з ним. Інспектори відділу дізнання Голосіївського управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.
  • Як повідомила керівник програми розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька, на них напали у центрі Києва високопосадові працівники державного «Укрексімбанку», прямо у кабінеті голови правління забрали техніку та видалили відзняте відео (в тому числі відео нападу).
  • Національна спілка журналістів України засуджує обурливу поведінку керівництва та співробітників банку, висловлює солідарність із командою розслідувачів програми “СХЕМИ”. Національна поліція має оперативно провести розслідування, результатом якого повинно стати вагоме покарання нападників.
  • Пресслужба державного Укрексімбанку опублікувала заяву, в якої намагається виправдати дії свого керівника Євгена Мецгера і охоронців після нападу на співробітників програми «Схеми», звинувативши журналістів у «провокації» і «спробі заволодіти банківською таємницею».