Ексголова Апеляційного суду АРК Чорнобук в Печерському суді заперечує, що вчиняв держзраду

12 Жовтня 2021, 09:39

Ексголова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук стверджує, що не вчиняв державної зради. Захисник колишнього судді заперечує, що Чорнобук сприяв закріпленню російської окупаційної влади у Криму. Відповідні заяви вони зробили у Печерському районному суді Києва, де 11 жовтня відбулося судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням Чорнобука у держзраді.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на аудіозапис, зроблений журналістом Костянтином Реуцьким під час судового засідання.

Захист обвинуваченого долучив до матеріалів справи скріншот з сайту так званого «Государственного Совета Республики Крым», на якому Чорнобук включений до списку персон нон-грата на окупованому півострові. На думку сторони захисту, це свідчить про нібито нелояльність обвинуваченого до окупаційної влади.

«22 квітня 2014 року незаконно створеною «Верховною Радою Республіки Крим» було розміщено перелік осіб нон-грата. Туди увійшли всі, депутати, високопосадовці, які виступали проти незаконної анексії Криму. Під номером 317 там знаходиться Чорнобук Валерій Іванович. Це підтверджує, що він не причетний до всіх злочинів, які йому інкримінують», – сказав адвокат Костянтин Грицишен.

Однак колишньому судді стороною обвинувачення інкримінуються діяння, які відбувалися у березні 2014 року: сприяння переходу кримських суддів на законодавство Росії, що зафіксовано у відеоматеріалах Центру журналістських розслідувань.

Суддя Віта Бортницька спитала у Чорнобука, чи дійсно він говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство за законодавством Росії. Ці висловлювання є у відеоінтерв’ю, яке у березні 2014 року на той час голова Апеляційного суду АРК дав журналісту ЦЖР Сергію Мокрушину.

«Так, я говорив на цих відеозаписах. Але говорив при певних обставинах, при певному монтуванні цих відеозаписів. У мене є десяток експертиз [нерозбірливо – ред.] про те, як це відбувалося, при яких обставинах і це монтувалося», – сказав Чорнобук.

Що саме він має на увазі під «певними обставинами», обвинувачений не повідомив. Але під час засідання Вищої ради правосуддя 19 вересня 2019 року, на якому Чорнобука було звільнено з посади судді, він вже говорив, що дав інтерв’ю журналісту нібито під тиском, хвилюючись за свою безпеку. Чорнобук нібито сказав журналісту під час інтерв’ю, що планує незабаром поїхати на материкову частину України, проте деякі висловлювання були вирізані під час монтажу.

Крім цього на відео було зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на представленні «прокурора Криму» Наталії Поклонської.

Захист Чорнобука також заявив про фальсифікацію кримінального провадження через те, що спочатку у томах справи було вказане прізвище одного оператора, який знімав описані вище події, а потім з’явилося інше.

Адвокат Костянтин Грицишен, Печерський райсуд, 11.10.2021 Фото: Костянтин Реуцький

Прокурор заперечив звинувачення у фальсифікації та зазначив, що дійсно дані оператора були встановлені наприкінці досудового розслідування, після спільного допиту свідків у провадженні.

Крім цього, захист Чорнобука заявляв про те, що свідок у справі – журналіст Сергій Мокрушин має російський паспорт, і начебто через це виникають сумніви у правдивості його свідчень.

Журналіст ніколи не заперечував наявність у нього паспорту РФ. Отримання такого паспорту було зумовлено необхідністю у час, коли він мешкав на окупованій території.

«Я не тільки розповім вам про свій паспорт російського зразку. Я ще й покажу його в сімферопольському музеї окупації Криму після того, як ця окупація закінчиться», – говорив Мокрушин в одному з ефірів Крим.Реалії.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.
  • 19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 1 жовтня 2020 року Верховний суд відмовився визнавати протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді.