Землевласниця на Херсонщині засіяла курган соняшником

28 Вересня 2021, 15:28

На Херсонщині судитимуть землевласницю за розорювання археологічної пам’ятки – кургану.

Бериславська окружна прокуратура затвердила і скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянки за фактом самовільного зайняття та обробляння особливо цінної землі площею 0,06 га (ч. 2 ст. 197-1 КК України).
Слідство установило, що обвинувачена знаючи про наявність в межах земельної ділянки, яка належить їй на праві приватної власності, об’єкту культурної спадщини – кургану, а також заборону ведення земельних робіт в межах його охоронної зони, культивувала та засіяла пам’ятку археології соняшником. Такими діями жінка знехтувала встановленим законодавством обов’язком з охорони вказаного об’єкту.
Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років.
Нагадаємо, на Бериславщині археологи віднайшли декілька курганних могильників. Крім того, поблизу Берислава розташовані важливі об’єкти української культурної спадщини — Кам’янська Січ та могила кошового отамана Костя Гордієнка, Григоріє-Бізюків монастир та залишки фортеці Тягин. Збереглась братська могила героїв Кримської війни 1853–1856 р. з меморіальною каплицею. У 1996 р. на місці Кизи-Кермена встановлено пам’ятний знак на честь здобуття фортеці козаками у 1695 р. Цінна історико-архітектурна пам’ятка у Бериславі — запорозька Свято-Введенська церква (XVIII ст.).