Вибори на Херсонщині: ЦВК відмовила у реєстрації 6 кандидатів у нардепи

04 Вересня 2021, 12:51

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації 6 кандидатів у народні депутати по округу №184 (м. Нова Каховка, Херсонська область).

Про це йдеться у повідомленні ЦВК за підсумками засідання.

Основна підстава відмови – не внесення грошової застави у визначеному законом розмірі та невідповідність поданих документів вимогам виборчого законодавства.

ЦВК відмовила в реєстрації кандидатів у народні депутати України: Едуарда Коваленка від політичної партії “Соціал-Патріотична Асамблея Слов’ян”, Євгенії Кувшиннікової від політичної партії “Козацька Українська Партія”, Ірини Мельник від політичної партії “Акцент”, Олексія Міхальова від політичної партії “Соціально-політичний союз “Інтелектуальна ініціатива”, Михайла Мукерії від партії “Союз”, Анни Нечепорук від політичної партії “Велика Україна”.

У громадянській мережі ОПОРА повідомили з посиланням на члена ЦВК Сергія Постівого, що за інформацією від МВС, Едуард Коваленко був засуджений за кримінальне правопорушення. 29 грудня 2019 року його звільнили від відбування покарання відповідно до указу Президента України від 27 грудня 2019 року про помилування засудженого. На цей час судимість його не погашена, що перешкоджає його участі у виборчому процесі. Крім того, він вніс грошову заставу у розмірі 60 гривень, в той час, як вона має складати 60 тисяч гривень.

Іншим претендентам ЦВК відмовила в реєстрації, оскільки вони не подали електронну декларацію та внесли заставу у розмірі двох гривень.

Як повідомлялось, у перший день виборчого процесу п’ятеро осіб подали документи на балотування в окрузі №184.

Згідно календарного плану, який затвердила ЦВК, претенденти на мандат можуть подавати документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у народні депутати з 1 по 30 вересня включно.
Напередодні офіційного старту активність політиків і партій набрала широкого розмаху і спостерігачі ОПОРИ відзначили фактичний початок дочасної агітаційної кампанії низки потенційних кандидатів в округах.
31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.
Виборчий округ 184 знаходиться на півночі Херсонської області.

Центр округу – місто Нова Каховка з населенням 45 819 чоловік. Площа округу 7 208 кв. км. Кількість виборчих дільниць 189, де зареєстровано близько 160 тис. виборців. До виборчого округу № 184 входять Бериславська міська, Великоолександрівська, Калинівська, Високопільська, Нововоронцовська селищні, Милівська, Новорайська, Тягинська, Борозенська, Кочубеївська, Новоолександрівська сільські територіальні громади, Новокаховська міська громада, частина Таврійської міської громади (м. Таврійськ, с. Плодове), Великолепетиська, Горностаївська селищна громада, Костянтинівська, Рубанівська сільська громада, і три дільниці Херсонського району (Дар’ївська сільська громада: с. Лиманець, с. Інгулівка, с. Вітрове, с. Чайкине).

31 жовтня відбудеться голосування з 8:00 до 20:00. Встановлення результатів ЦВК має провести до 15 листопада.