Вибори на Херсонщині: ОПОРА фіксує перші порушення (відео)

22 Вересня 2021, 22:44

фото: Фейсбук-сторінка ОПОРИ

Представники ОПОРИ зафіксували білборди кандидатів у народні депутати по округу №184 без вихідних даних та подали заяви до поліції. 

Про це розповів координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

“Будь-які агітаційні матеріали не можна розміщати без вихідних даних, а саме: хто надрукував, кількість тиражу, відповідальна особа, для того, щоб ми розуміли, звідки фінансування, чи використовує він кошти виборчого фонду чи, можливо, з інших джерел. ОПОРА рівновіддалена від усіх кандидатів, ми на реагуємо на всі порушення”, – сказав він.

ОПОРА зафіксувала білборди  без вихідних даних наступних кандидатів у народні депутати по округу №184: Ігоря Токовенка (“Народовладдя”), Катерини Одарченко (“Національна платформа”), Геннадія Лагути (партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити») , Ігоря Йосипенка (“Європейська солідарність”).

Невдовзі спостерігачі ОПОРИ зафіксували також агітацію без вихідних даних наступних кандидата у народні депутати по округу №184 Романа Сущенка  (“Європейська солідарність”).

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

ВІдповідно до частини 1 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше ОПОРА повідомляла, що кандидат у народні депутати по округу №184 від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» Геннадій Лагута у місті Таврійську під час відкриття першої черги міського лікарняного комплексу від імені Благодійного фонду Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» 16 вересня подарував закладу кондиціонер. Крім того, під час відкриття стадіону «Локомотив» він подарував футбольні ворота та м’ячі.

ОПОРА зазначала, що практика залучення в дочасну агітаційну кампанію з метою матеріального стимулювання виборців громадських організацій та благодійних фондів, окрім політизації останніх, є етично неприйнятним способом уникнення законної відповідальності на офіційному етапі виборів. В умовах відсутності нормативних положень, що класифікують діяльність благодійних фондів, які афілійовані із виборчими суб’єктами як підкуп виборців у Законі України «Про вибори народних депутатів України» (на відміну від Виборчого кодексу, ч. 6 ст. 57), наявні сприятливі можливості для «законної» виборчої благодійності. Втім, навіть у цих умовах реформовані положення законодавства, що регулюють розслідування виборчих злочинів, містять дієві механізми для реалізації принципу невідворотності покарання, зокрема у питанні підкупу виборців. А факт надання безкоштовних послуг і товарів, у контексті законодавчого визначення передвиборчої агітації, може бути приводом для звернення до правоохоронних органів. У той профільний Закон України «Про благодійність і благодійні організації» забороняє благодійним організаціям надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.

Згідно календарного плану, який затвердила ЦВК, претенденти на мандат можуть подавати документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у народні депутати з 1 по 30 вересня включно.