У Херсонському держуніверситеті підбили підсумки вступної кампанії для абітурієнтів з окупованих територій

27 Вересня 2021, 20:32

У Херсонському державному університеті завершилася друга хвиля вступної кампанії-2021 через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Про це повідомили в пресцентрі ХДУ.

“Цьогоріч до Херсонського державного університету зараховано 6 вступників з ТОТ. Чотири особи вступили на І курс бакалаврату, двоє – успішно склали атестацію, підтвердили здобуту кваліфікацію і вступили на IV курс бакалаврату. Всі вступники з Криму”, – розповіла керівниця освітніх центрів Тетяна Казакова.

Серед факультетів, що обрали вступники з Криму, – педагогічний факультет, факультет бізнесу і права, факультет української й іноземної філології та журналістики, факультет культури і мистецтв.

Тетяна Казакова наголосила, що студенти з Криму навчаються на бюджетній формі та можуть отримувати соціальні стипендії за умови наявності довідки внутрішньо переміщеної особи – близько 1200 гривень на місяць. І мають можливість проживати у гуртожитках Херсонського державного університету.

Нагадаємо, процедура вступу через освітні центри для осіб з тимчасово окупованих територій проходить за спрощеною процедурою (квота-2). Студентам необхідно було подати заяву, заповнити освітню декларацію і скласти два іспити – з української мови та історії України у Херсонському академічному ліцей імені О.В.Мішукова Херсонської міської ради при ХДУ. І третій профільний іспит, за обраною освітньою програмою, вступники складали на базі нашого освітнього закладу.

Міністерство освіти і науки України розробило документи, які значно спрощують можливість отримання української освіти абітурієнтами місцем, проживання яких є тимчасово окуповані території.

Відповідно до Наказу МОН № 271 від 01.03.2021 розроблено «Порядок прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення».