Медійники з різних областей України досліджували вплив реформ на розвиток херсонських громад

30 Вересня 2021, 09:14

Наприкінці вересня в Херсонській області пройшов ТавріяМедіаКемп. Журналісти, блогери і громадські активісти з різних областей України досліджували, як вплинули реформи на життя громад і старостатів Херсонщини.

Під час кемпу проводились дискусії, навчання, інформаційний тур по області під меседжем «Чому потрібні системні реформи на місцевому рівні – погляд Таврії».

«Завданням нашого медіакемпу було вивчити, показати і мультиплікувати досвід саме цього краю в процесі ходу реформи децентралізації на місцевому рівні, показати локальний рівень, ті напрацювання, успішні кейси, які на сьогодні мають місце», – зазначив голова Центру інформаційних досліджень та ресурсних послуг «Меридіан»(м. Львів) Олександр Лавринович.

Він акцентував на особливостях регіону як прикордонної з Кримом території, для якої актуальні питання протидії дезінформації збоку північного сусіда України, блокуванню чи саботажу реформ на місцевому рівні.

Учасники кемпу ознайомлювались, як працює реформа децентралізації на локальному рівні, наскільки важливий цей процес, наскільки місцева влада, місцеві громади отримали інструменти, як фінансові, так і адміністративні у вирішенні своїх питань, розвитку своїх територій, наскільки розвиваються безпека територій, можливості медичного забезпечення, культура, спорт, освіта.

«Ми бачимо успішні кейси в Херсонській області, які підтверджують: реформа не є даремною, реформа децентралізації показала дуже важливі результати. Наприклад, ми побували на території Присиваської громади, в селі Григорівка, ознайомились з роботою Центру надання адміністративних послуг, місцевим апаратом, соціальним рівнем забезпечення послуг, як медичних, так і розвитку культури і освіти. Побачили на власні очі досягнення, які відбулись у Присиваській громаді, наявність пожежної машини, камер відеостеження за дорожнім рухом, всі атрибути безпеки території громади. З іншого боку ми ознайомились із здобутками соціальної сфери: дитячі майданчики, стадіони, ФАПи. Цей успішний кейс дає відповідь на питання, як динамічно відбуваються реформи на Таврії. Що не так все погано на Херсонщині, як подають медіа. Зараз дуже багато в медійному ефірі подається негативної інформації, тому що вона найкраще споживається, коли все добре, то менше про це пишуть. А тут важливо показувати, і це суть нашого проєкту, із завдання кепму – показати, наскільки вдалими і результативними є реформи на місцевому рівні саме на Херсонщині», – розповів Олександр Лавринович.

Під час інформаційного туру учасники медіакемпу, зокрема, завітали до Присиваської, Таврійської, Бериславської громад, побували на місці археологічних розкопок у Тягинці та ознайомились з історичними пам’ятками села Зміївка. Навчальний компонент, зустрічі з експертами і дискусії відбувались в обласному центрі.

У подальшому учасники медіакемпу планують продовжити інформаційну співпрацю.

«Є декілька цікавих ідей, започатковується цікава співпраця в межах медіаПроРеформи, коли, наприклад, маємо кейс співпраці з Наталією Бімбірайте, яка займається дослідженням історичної спадщини місцевості, археологічними розкопками. Налагоджується інформаційна співпраця з місцевими журналістами, є видання, які зацікавлені з нами співпрацювати, тут є багато цікавих напрямів, які ми будемо далі не просто популяризувати і розвивати. Плануємо подальші зустрічі у різних форматах, інформаційні семінари, тематичні одноденні тренінги, вебінари в межах навчальної школи, інформаційні кампанії, блоки інформаційної діяльності, які будуть спрямовані на протидію дезінформації, пропаганді, а також виявленню протидії і саботажу на рівні місцевої влади, які якоюсь мірою чинять опір саме процесам децентралізації», – розповів очільник «Меридіану».

«ТавріяМедіаКемп» відбувся у межах проекту «Підтримка та розвиток регіональної медійної мережі «МедіаПроРеформа» (Схід-Захід-Південь-Центр)» Центру інформаційних досліджень «Меридіан» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.