Херсонські правоохоронці викрили чергового корупціонера, який нажився на майже два мільйони гривень на “Великому будівництві”

28 Вересня 2021, 14:59

Слідчі обласного главку поліції Херсонщини викрили приватного підприємця з Дніпропетровщини у привласненні майже двох мільйонів гривень.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області.

“Наприкінці минулого року правоохоронцям стало відомо, що під час проведення за рахунок бюджетних коштів капітального ремонту дорожнього покриття між населеними пунктами Нижні Торгаї та Агаймани можливо мав місце факт привласнення частини виділених грошей. Було відкрите кримінальне провадження, в рамках якого поліцейські під процесуальним керівництвом прокуратури провели ряд необхідних слідчих дій. В ході досудового розслідування слідчі з’ясували, що підрядником була надана замовнику документація, в якій зазначені неправдиві відомості щодо обсягу виконаних робіт. Тим самим 49-річним керівником будівельної організації були привласнені понад 1,9 мільйони гривень”, – розповів заступник начальника обласної поліції Микола Вербицький.

За його словами, така махінація підтверджується висновками експертів судової будівельно – технічної експертизи, проведеної Миколаївським відділенням Одеського науково – дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Наразі працівниками слідчого управління обласного главку поліції Херсонщини під процесуальним керівництвом обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відкритого за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великому розмірі, та з видачею службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів. Підозрюваним у цих двох кримінальних правопорушеннях є 49-річний власник приватного підприємства з м. Нікополь Дніпропетровської області.

28 вересня фігуранту слідчі повідомили про підозру в вчиненні вищевказаних злочинів. Підозрюваному може загрожувати покарання в вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Встановлюється можлива причетність інших осіб до неправомірних дій. Досудове розслідування триває.

Як уточнили в Херсонській обласній прокуратурі, слідство за цим провадженнням установило, що керівник ТОВ заключив договір з ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» та зобов’язався виконати капітальний ремонт проїзної частини автомобільної дороги загального користування місцевого значення «Нижні Торгаї – Агаймани». Фінансування робіт здійснювалось в рамках Національної програми Президента України «Велике будівництво».

Проте, службовець достовірно знаючи, що роботи фактично не виконані, вніс завідомо неправдиві відомості до акту приймання будівельних робіт про їх нібито виконання, чим завищив обсяги робіт та їх вартість.
У результаті цього, посадовець, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, заволодів коштами на суму понадмільйони гривень.
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.
У прокуратурі також нагадали, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомлялось, влітку посадовцям нацпарку «Нижньодніпровський» повідомили про підозру за фактом службової недбалості.

Слідство встановило, що в період 2019—2020 років керівник Нацпарку та його заступник допустили масштабний понаднормовий вилов риби різних порід. При цьому вони знали, що річний ліміт вже вичерпаний і вилов треба негайно припинити. Посадовці цього не зробили, тож промисловий лов продовжився. Загалом за цей період було понаднормово виловлено приблизно 157 тис. кг риби.