Херсонська ОДА хоче запустити автобуси з адмінмежі з Кримом до кількох обласних центрів України

16 Вересня 2021, 19:19

В Херсонській обласній державній адміністрації працюють над запуском автобусного сполучення між КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом і кількома обласними центрами України.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко.

«Зараз проводяться перемовини. В найближчі терміни будуть організовані маршрути. ОДА направила листа до міністерства інфраструктури з проханням організувати міжобласні автобусні маршрути, що пов’язують КПВВ з містами Львів, Одеса, Харків, Дніпро. Після організації автостанції на КПВВ «Чонгар» зазначеним міністерством буде забезпечено запровадження автобусного сполучення з цими містами», – сказав Якименко.

Однак, як свідчать моніторинги правозахисників, наразі відсутнє належне автобусне сполучення між КПВВ на адмінмежі з Кримом з населеними пунктами хоча б Херсонської області.

Нагадаємо:

  • Кабмін визначив ДП «Реінтеграція та відновлення» відповідальним за облаштування, утримання та обслуговування КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з Кримом.
  • Мінреінтеграції розробило детальні карти маршрутів пасажирського транспорту, яким громадяни України з тимчасово окупованих територій можуть доїхати до місць вакцинації та тестування від КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінмежі з Кримом.
  • Автобусів, які за інформацією Мінреінтеграції, мають відвозити мешканців тимчасово окупованого Криму з КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з півостровом до пунктів вакцинації від COVID-19 на Херсонщині, досі немає.
  • 11-12 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону зафіксували збільшення числа людей, що перетинають адмінкордон Криму з материковою частиною України в порівнянні з 4-5 вересня.